Radionica čitanja arhiva s Andrejom Dugandžić i Lalom Raščić
Radionica čitanja arhiva (foto: Vanja Babić)

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i Centru mladih Ribnjak, 29. i 30. ožujka održala se radionica čitanja arhiva za srednjoškolce.

Istraživačica i umjetnica Andreja Dugandžić i umjetnica Lala Raščić iz Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo, BIH) održale su radionicu čitanja arhiva vezanog uz njihovo dugogodišnje istraživanje Antifašističkog fronta žena. Radionica sa dvadesetak učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna nastavlja se na rad Crvene koji je usmjeren je na stvaranje i održavanje uvjeta za progresivnu društvenu promjenu kroz razvijanje samoupravnih kapaciteta, te kritičkih i imaginacijskih horizonata.

Crvena je predstavila arhiv koji je kreirala te pojedine umjetničke radove koji su bazirani na njemu, s naglaskom na Polet žena u Historijskom muzeju BIH. Učenici su u grupama kreirali panoe tehnikom kolaža koji su na kraju radionice prezentirani u Centru Mladih Ribnjak.
Radionica čitanja arhiva dio je pilot programa Susreti u centru financiranog putem posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba. Radionica je ujedno i dio programa platforme Zajednice učenja koja okuplja šest organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo) s ciljem razmjene programa nezavisne i suvremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.