Poziv na program umjetničkih rezidencija u Q21/MuseumsQuartier u Beču
(c) Q21 (detalj)

Program umjetničkih rezidencija u Q21/MuseumsQuartier u Beču dio je edukacijskog programa ERSTE Fondacije kao dugogodišnjeg nastojanja da se podrži suvremena umjetnost i ojača položaj umjetnika i umjetnica, naročito onih iz srednje, istočne i jugoistočne Europe. Program rezidencija realizira se u suradnji s dugogodišnjim partnerima ERSTE Fondacije i to organizacijom tranzit, Udrugom Igor Zabel Kolekcijom Kontakt. Kolekcija Kontakt surađuje s WHW Akademijom iz Zagreba.

Rezidencije su osmišljene za umjetnike_ce, kustose_ice i teoretičare_ke iz Hrvatske Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije koji djeluju u polju kritičke suvremene vizualne umjetnosti a namijenjena je istraživanju u njihovim poljima interesa.

S obzirom na izvanrednu hitnu situaciju želimo izraziti solidarnost s Ukrajinom i ljudima koji proživljavaju rat ili su radi rata prisiljeni pobjeći iz zemlje. Stoga otvaramo “Program umjetničkih rezidencija u Q21/MQ u Beču” i ukrajinskim umjetnicama i umjetnicima, kustosima i kustosicama te posvećujemo prvu polovinu 2023. godine njima. Tri rezidencija u trajanju od dva mjeseca namijenjene su umjetnicima iz Ukrajine. Ostalih šest mjeseci bit će podijeljeno u jednomjesečne boravke za sudionike iz srednje i istočne Europe.

Istraživačka priroda rezidencija bi trebala omogućiti sudionicima da naprave predah od napornog rada, od svakodnevnog pritiska produkcije i da pronađu vrijeme da se koncentriraju na specifične interese. Sudionici imaju priliku živjeti i raditi u jednom od studija u MuseumsQuartier koji se nalaze u samom srcu Beča. Studiji nude životni i radni  prostor, ali nemaju prostora za umjetnička djela velikih dimenzija. Tijekom boravka sudionici mogu iskoristiti različite mogućnosti upoznavanja s drugima.
Svaka rezidencija uključuje i mjesečnu stipendiju u visini od EUR 1.050,-.

Sa svojim partnerima tranzit.at, tranzit.cz, tranzit.hu, tranzit.ro, tranzit.sk, Udruga Igor Zabel i Kolekcija Kontakt/WHW Akademija, ERSTE Fondacija imenuje žiri koji odabire sudionike rezidencija.

Pozivaju se svi koji ispunjavaju uvjete da se prijave na javni poziv.

Javni poziv:
Prijavamora uključivati sljedeće dokumente:

1.) Ispunjen digitalni prijavni obrazac, uključujući sljedeće informacije:
• Vaše kontakt informacije
• Pismo namjere kojim objašnjavate zašto se prijavljujete, što očekujete i na što se želite koncentrirati tijekom rezidencije (maksimalno 5000 znakova)
• Kratki i informativan životopis (maksimalno. 1 stranica)
2.) Portfolio(maksimalno. 10 MB)

Molimo da preuzmete prijavni obrazac na kraju ovog poziva.

Napominjemo:
• Izabrani kandidati/kandidatkinje moraju iskoristiti rezidenciju u punom trajanju tijekom sljedećih razdoblja koja se ne mogu  mijenjati:

Za Ukrajinu nudimo 3 termina u trajanju od 2 mjeseca na početku godine:
#1 siječanj – veljača 2023.
#2 ožujak – travanj 2023.
#3 svibanj – lipanj 2023.

Za Mađarsku: srpanj 2023.
Za Češku: kolovoz 2023.
Za Hrvatsku: rujan 2023.
Za Rumunjsku: listopad 2023.
Za Slovačku: studeni 2023.
Za Sloveniju: prosinac 2023.

• Prijavitelji koji su već bili na ovoj rezidenciji u posljednjih nekoliko godina ili su ranije sudjelovali u drugim edukacijskim programima koje podržava ERSTE Fondacija poput Fellowship programa za kustose i umjetnike na Ljetnoj akademiji u Salzburgu ili WHW Akademije Zagreb neće imati prednost.

• Prijavitelji trebaju predati pisano izvješće nakon završetka rezidencije.

• potrebno je poslati točan prijavni obrazac (pogledati gore poveznicu na preuzimanje), drugi formati prijavnog obrasca neće biti prihvatljivi. Svi dokumenti trebaju biti poslani u PDF formatu.

Prijavnice se zaprimaju samo na engleskom jeziku i putem elektroničke pošte do 18.09.2022.

Molimo da u predmet elektroničke poruke kojom šaljete prijavnicu stavite “Q21/MQ AiR 2023” i pošaljete na mail.

Odabrani sudionici bit će obavješteni najkasnije do kraja listopada 2022.

Za sva daljnja pitanja molimo kontaktirajte Larissu Agel / tranzit.at.

Fotografija: (c) Q21 (detalj)

Vanjske poveznice
www.erstestiftung.org
www.tranzit.org
www.igorzabel.org/en
www.kontakt-collection.org/
www.akademija.whw.hr
www.mqw.at

Preuzimanje
2023_APPLICATION_FORM_MQ_AIR.docx (docx, 22 kb)