oČAJavanje sa susjedima, na radionici Gong Fu čaja
"oČajavanje sa susjedima - Radionica Gong Fu čaja", Centar mladih Ribnjak, Zagreb, 2023. (foto: Damir Kosir)

Gong fu je način dijeljenja čaja raširen u Kini, osobito u Južnoj Kini. Dok je u Hrvatskoj, kao uglavnom u cijeloj Europi, “čaj” popularni naziv za uvarke od raznih biljaka, u Kini se čaj, cha ili teh priprema samo iz jedne biljke – Camellia sinensis. Ova je biljka obogatila narode duž Puta svile, utjecala na industrijsku revoluciju, ali je i bila u središtu kolonijalnih sukoba koje je Britanija poduzela protiv Kine.

Na oČajavanju sa susjedima – Radionici Gong Fu čaja, održanoj 25. veljače u Centru mladih Ribnjak, polaznici_e su učili_e kako koristiti gong fu set za čaj, a uz ispijanje čaja govorilo se o njegovom povijesnom, sociološkom, duhovnom i umjetničkom značenju.

Gong fu način dijeljenja čaja transkulturno je putovanje i program Živog ateljea DK pod nazivom Lutajuća umjetnost – Akademija čaja.  Subotnje događanje bilo je dijelom pilot programa Susreti u centru financiranog putem posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba. Radionica je ujedno bila i dijelom programa platforme Zajednice učenja koja okuplja šest organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo) s ciljem razmjene programa nezavisne i suvremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.