14.04.2023.
|
|
prezentacija i razgovor
Prezentacija u hodu-mimohodu knjige Crveni horizont
Prezentacija u hodu-mimohodu knjige Crveni horizont, Centar mladih Ribnjak, Zagreb, 2023. (foto: Vanja Babić)

GOSTI:
kuda.org, Dejan Sretenović, Jelena Vesić

Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, Zagreb
petak, 14/04/2023, 18 H

 

Četveromjesečni program Susreti u centru završavamo ugošćavanjem partnerske organizacije kuda.org iz Novog Sada i to u dva prostora – prezentacijom u Centru mladih Ribnjak i druženjem i razgovorom u Živom ateljeu DK .

Crveni horizont – Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919-1932 knjiga je Dejana Sretenovića koja čini prvu studiju koja se bavi jugoslavenskim avangardama iz perspektive povijesti lijevih političkih ideja. Kako su jugoslavenske avangarde po političkom opredjeljenju pripadale radikalnoj ljevici, smatrale su estetsku revoluciju sastavnim dijelom društvene revolucije. Ova knjiga istražuje ideje i odjeke marksizma i anarhizma u programima avangardi u rasponu od ekspresionizma, preko zenitizma, dadizma sve do nadrealizma.

Crveni horizont polazi od tumačenja avangarde i komunizma kao dva velika epska narativa dvadesetog stoljeća koji pripovijedaju o pobunama, snovima, sukobima, pobjedama i porazima onih koji su htjeli promijeniti društvo i umjetnost. Grupa trenutno poraženih, ali i uporno pobunjenih umjetnika, povjesničara umjetnosti i producenata – djece avangardi i neoavangradi – vodit će vas u susret Crvenom horizontu, mjestu gdje se susreću umjetnost i revolucija; putevima detaljnih i vatrenih polemika o tendenciji, autonomiji, slobodi i jednakosti, borbi za ljudsku svijest i bolju budućnost; putevima riječi i misli koje su naizgled izgubile značenje u današnjoj reakcionarnoj demokratizaciji mišljenja i stavova, postpolitičkoj letargiji i paranoji alternativnih istina. Knjiga Dejana Sretenovića vida rane djeci avangarde, ali se te rane ponovno otvaraju u susretu sa svijetom u kojem ove reference naizgled ne znače ništa. Prezentacija u hodu-mimohodu grupe kuda.org koja stoji iza ovog izdanja, njenog autora Dejana Sretenovića i pridružene članice-prijateljice Jelene Vesić ima za cilj publiku mentalno i fizički razgibati sadržajima knjige kao i pitanjima koja ove sadržaje guraju na marginu.

Događanje je dijelom pilot programa Susreti u centru financiranog posebnim javnim pozivom Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba. Također su i integralni dio programa platforme Zajednice učenja koja okuplja šest organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo) s ciljem razmjene programa nezavisne i suvremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.

Program podržavaju:
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba
Zaklada Kultura nova