01.06.2022.
|
|
razgovor i promocija
Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama
foto: Sanja Bistričić

SUDIONICI:
Darija Medić, Leila Topić, Zoran Pantelić

MODERACIJA:
Ana Kovačić /WHW

ispred Bookse, Martićeva 14D, Zagreb
srijeda, 01/06/2022, 18 h

muzički impro session:
kuda.org & lokalna podrška: Igor Pavlica, Damir Prica – Capri i Ivan Marincel

Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama je suradnička istraživačka radna grupa koju je pokrenuo kuda.org u okviru projekta Umetnička organizacija (pregled istorijskih praksi kroz XX vek do danas), koja od 2020. godine okuplja stručnjake vezane za istraživanje pojave samoorganiziranih umjetničkih grupa/kolektiva u jugoslavenskom i postjugoslavenskom prostoru. Putem zajedničkog čitanja i pisanja, grupnih online susreta i javnih razgovora, grupa je ponudila dodatno čitanje materijala nastalog tijekom dvogodišnjeg istraživanja za projekt Umetnička organizacija, uključujući serije intervjua s akterima samoorganizirane umjetničke scene i analitičkih tekstova proisteklih tijekom projekta.
Kao rezultat rada grupe objavljena je publikacija Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama koja sadrži tekstove: Ane Vilenice, Line Džuverović, Milice Pekić, Stevana Vukovića, Andreja Mirčeva, Leile Topić i Ane Peraice.
Umetnička organizacija je dugoročni istraživački projekt kuda.org pokrenut 2017. godine s povjesničarom umjetnosti Stevanom Vukovićem iz Beograda, koji je u svojoj razvojnoj fazi uključio i teoretičarke i povjesničarke umjetnosti iz Pančeva, Beograda i Splita, Anu Vilenicu, Dariju Medić, Milicu Pekić i Anu Peraicu.
Uz publikaciju, radne grupe, serije razgovora Vektori kolektivne imaginacije u umetnosti, dokumentacijskog arhiva, dio projekta Umetnička organizacija čini i video arhiva s razgovorima kolektiva koji su svoju praksu realizirali kroz grupni umjetnički rad. Koristeći suvremene alate za zajedničko čitanje, razgovor i analizu, Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama zamišljeni su kao proces otvaranja prostora pisanja kao prostora nadogradnje i hiperteksta, prostora umrežavanja kolektivnih komentara u format suprotan od autoritativnog linearnog modela teorijske analize. Kroz debatu o oblicima samoorganiziranja u sferi kulture, teorije i umjetnosti, ovaj proces i sam razvija kolaborativne modele za doprinos teorijskoj analizi umjetničkih praksi.
Osmišljen kao uvod u istraživanje načina (samo)organiziranja, grupnog djelovanja i uvjeta rada (kolektivne produkcije) „izvaninstitucionalnih“ umjetničkih praksi u jugoslavenskom i postjugoslavenskom prostoru, projekt je u svojoj osnovi inicirao nove poglede i čitanja, o udruživanju, zajedničkom autorstvu, kolaborativnim procesima, liderstvu, identitetskom aspektu, anonimnosti i uvjetima rada i ujedno doprinosi sadašnjem trenutku i propitivanju uloge organizacija civilnog društva kao potencijalno progresivnog mjesta politike i suvremene umjetnosti.
Umetnička organizacija je dio šireg projekta Vektori kolektivne imaginacije na kojem kuda.org iz Novog Sada sarađivao sa partnerima: Multimedijalni institut mi2 i Kulturtreger-Booksa , Zagreb (HR); Glänta Gothenburg (SE); Kontrapunkt , Skopje (MK) i Berliner Gazette , Berlin (DE). Projekt je podržan od strane Europske komisije kroz program Kreativna Europa od rujna 2018. do rujna 2020. godine, uz podršku FFAI i lokalnu programsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.
Razgovor je dio programa platforme Zajednice učenja koja okuplja pet organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) s ciljem razmjene programa nezavisne i suvremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.
Program podržava Zaklada Kultura Nova.