24.10.2020. – 18.04.2021.
|
|
izložba
Želimir Žilnik. Shadow citizens
WHW & Želimir Žilnik, Kunsthalle Wien 2020, foto: © eSeL.at – Lorenz Seidler

KUSTOSICE:
Što, kako i za koga / WHW

uz doprinos Ane Janevski i Jurja Medena

Kunsthalle Wien, Museumsquartier, Musemsplatz 1, Beč
24/10/2020. – 18/04/2021.

 

 

Građani iz sjene nude uvid u radikalnu filmsku praksu i opsežan opus filmaša Želimira Žilnika (r. 1942., živi i radi u Novom Sadu, Srbija) unutar izložbenog konteksta.

Građani iz sjene uključuju Žilnikove ikonične kratke filmove s početka njegove karijere, kao i dugometražne filmove, filmske ulomke i dokumentarni materijal, pokrivajući tako cijeli Žilnikov opus i njegovu kritiku i javnu recepciju tijekom godina. Izložba također sadrži rijetko prikazivane filmove i materijale, poput Javnog smaknuća (1974.), snimljenog u Njemačkoj, i TV reportaže o Operi Gastarbeiter (1977.), jedinoj Žilnikovoj kazališnoj predstavi.

Izložba također predstavlja istraživanje kustosice Ane Janevski koja se fokusira na kontekst unutar kojeg je Žilnik započeo s radom: amaterske kinoklubove koji su postojali u mnogim gradovima u Jugoslaviji.

Kustos filma Jurij Meden, u bliskoj suradnji s umjetnikom, osmislio je filmski esej Želimir Žilnik: The Films in My Life, koji promišlja o načinima na koje se Žilnikova djela presijecaju sa širom filmskom poviješću.

Ova je izložba proširena verzija izložbe koja je prethodno bila kurirana u Edith-Russ-Haus za medijsku umjetnost u Oldenburgu i Galeriji Nova u Zagrebu. Najnoviji igrani film koji je Žilnik snimio snimljen je u Beču. Umjetnik će tijekom izložbe biti pozvan na rezidencijalni boravak i uključenje u programe medijacije s raznim suradnicima i zajednicama s kojima je radio.

Opširne informacije o filmografiji Želimira Žilnika možete pronaći na linku.