06.12.2018.
|
|
filmski program
Odjeci Žilnika
Ognjen Glavonić, Živan Pujić Jimmy, 2009.

KUSTOSICA:
Jelena Ostojić

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
06/12/2018, 18h

Ognjen Glavonić, Živan Pujić Jimmy, 2009, 20min
Stefan Ivančić, 1973, 2014, 33min
Igor Bezinović, Susret, 2009, 27min

Filmski program uz uvod kustosice Jelene Ostojić povodom izložbe Želimira Žilnika Građani iz sjene, u suradnji s Human Rights Film Festivalom.

«Svi smo mi započeli kao amateri, samo najbolji među nama su to i ostali» poučak je kojim je Boris Buden opisao lik i djelo Želimira Žilnika i zadužio nas za jednu od najljepših oda amaterizmu kao i najoriginalniji opis nekog filmskog velikana. Upravo je taj svojevoljni amaterizam stvaralaštva kroz koji je Žilnik prelamao velike narative vremena kojem je svjedočio lekcija iz neposrednosti u razumijevanju filma, s jedne, a stvarnosti s druge strane. Žilnikovi filmovi pričaju nam priče kako o prošlosti tako i suvremenosti autentičnije nego li smo ih nekada u stanju misliti. Čitati njegov utjecaj u radovima novih autora nezahvalan je i težak zadatak. Zato je od njega najbolje odustati. Dovoljno je tragati za autentičnošću u prikazu, za životom koji prolazi zajedno s filmom, za amaterskom hrabrošću…

Živan Pujić Jimmy (2009.) je nešto kao junak u filmu Ognjena Glavonića te pripadnik pančevačke punk scene zaglavljen između autentičnih emocija, lake poezije te realnosti socio-ekonomskih prilika na prostorima na kojima je od tranzicijskih obećanja boljih vremena ostala samo ambicija za mutnom kategorijom individualnog uspjeha.

Film Stefana Ivančića 1973 (2014.) prikaz je niza autentičnih detalja svakodnevice s obale Dunava bravurozno uokvirenih filmski kadar. Vrijeme koje stoji uronjeno je u prošlost koja se vraća u svom komičnom i melankoličnom obliku.

Kamera koja je zaskočila stvarnost u filmu Susret (2009.) Igora Bezinovića zabilježila seljački prosvjed kojem se kao podrška pridružuju studenti. Pod egidom «Jedan svijet, jedna borba…» ovaj savez prolazi put od organizacijske euforije do iznevjerenih nadanja. Minijatura je to koja kroz šumu teške mehanizacije na gradskim ulicama priča priču o tranzicijskim gubitnicima.

Jelena Ostojić, sociologinja je i istraživačica s fokusom na teme rada i nejednakosti. Uređivala je filmsku rubriku u dvotjedniku za kulturna i društvena pitanja Zarez, bila je filmska selektorica programske cjeline Proširena slika koja se odvijala u sklopu programa Kratke slike. Vodi razgovore s filmskim autorima na Zagreb FIlm Festivalu, Zagreb DOX-u, Motovun Film Festivalu i dr. Trenutno studira na Doktorskom studiju sociologije u Zagrebu. Članica je udruge BRID. Rođena je u Zenici, živi i radi u Zagrebu.

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu
HAVC
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura Nova