07. – 23.04.2022.
|
|
izložba
Luna Acosta i Teuta Gatolin: Flujos imperceptibles / Neprimjetni tok / Elusive Flow
Foto: Sanja Bistričić

UMJETNICE:
Luna Acosta i Teuta Gatolin

KUSTOSICA:
Martina Kontošić

otvorenje:
07/04/2022, 19 h

razgovor i vodstvo:
07/04/2022, 18.30

U četvrtak 7. travnja u zagrebačkoj Galeriji Nova otvara se zajednička izložba umjetnica Lune Acoste i Teute Gatolin Flujos imperceptibles / Neprimjetni tok / Elusive Flow. Izložba će biti otvorena do 23. travnja.

Neprimjetni tok je dijelom programa Supostojanje 3: Prostori pokreta, završnog dijela programskog ciklusa kustosice Martine Kontošić, ovaj put o složenosti kretanja kroz prostor i vrijeme u toliko velikim ili malim razmjerima da ponekad izmiču percepciji. Naizgled polazeći s različitih pozicija u otkrivanju i arhiviranju sjećanja, umjetnice Luna Acosta i Teuta Gatolin kroz razmjenu svojih individualnih procesa pronalaze suptilne točke susreta. Luna Acosta istražuje velike migracijske tokove ljudi, kao i migracije koje nisu izravno uvjetovane ljudskom aktivnošću, poput kretanja bakterija, insekata ili ptica. Acosta istražuje kretanja koristeći mineral magnetit koji ljudi, za razliku od drugih bića, ne mogu koristiti za navigaciju. Koristeći objekte i orijentire koji markiraju percepciju ‘dubokog vremena’ Teuta Gatolin promišlja i raščlanjuje materijalnu i fizičku memoriju u odnosu na digitalnu. Slaganjem datoteka, tkanina, zvukova, riječi i slika, intimnim i poetskim pristupom Teuta Gatolin vodi nas na putovanje kroz vrijeme.

Foto: Sanja Bistričić

Gostovanje Lune Acoste uključuje i masterclass koji se u Galeriji Nova održava 8. i 9. travnja. Temeljeći se na umjetničinoj praksi i istraživanju Parentescos Fosiles / Fosilno srodstvo, masterclass Lune Acoste istražuje fenomen minerala magnetita koji je važan za migracijske tokove životinjskog svijeta. Radionica je namijenjena studenti(ca)ma akademija, dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i humanističkih studija, kao i onima koji su nedavno završili studij. Prijave se šalju se na whw.prijave@gmail.com.

Luna Acosta (Medellín, 1989.), vizualna je umjetnica i istraživačica, zainteresirana za pitanja tumačenja geografskih postulata i teritorija te za rasvjetljavanje međuodnosa transformacija krajolika, migracijskih tokova i kolonijalnog poretka. Bavi se pitanjima izgradnje kolektivnog sjećanja pogođenog kolonijalnom traumom te upotrebom umjetnosti kao mogućeg oruđa za izgradnju tehnologija emocionalnog preživljavanja, pripovijedanja i kartografije. U svojoj umjetničkoj praksi razvija alate za slušanje i susrete koristeći tekstil, elektroniku, instalacije i izvedbe.

Teuta Gatolin (Zagreb, 1993.) intermedijalna je umjetnica koju često zanimaju merkurijalne, liminalne, slučajne, ambivalentne i kaotične pojave. Trenutno se bavi istraživanjem narativa prirode, bajanja/storytellinga ekologije, subverzivnih potencijala mitoloških lukavaca, te načinima na koje tehnologija (kao companion species) pamti. Njezini su radovi često orijentirani na proces, te stvaraju svoje iteracije kroz suradnje. Često surađuje i na intermedijalnim projektima drugih autora. U radu se koristi medijima objekta i instalacije, teksta i tekstila, slike i kostima, radionica, izvedbe, virtualnih prostora te različitih mikseva i pregovaranja među njima.

Program Supostojanje 3: Prostori pokreta je završni dio programskog ciklusa kustosice Martine Kontošić. Projekt inicira prostor suradnji i suživota prostorno asertivnih umjetničkih formi zvuka, svjetla i pokreta u kontekstu nametnute kompetitivnosti unutar i izvan kulturnog polja. Zamišljen kao višeslojni prostor eksperimenata, program se realizira u formatima istraživanja, radionica, izložbe, razgovora, izvedbe i izvedbene instalacije.

Vodstvo i razgovor s Lunom Acostom dijelom je programa Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije,

Gostovanje i masterclass Lune Acoste provodi se u sklopu i-Portunus Houses. Pilot program i-Portunus Houses u ime Europske komisije provodi konzorcij organizacija koje su i same bile pioniri europskih programa kulturne mobilnosti. Koordiniran od strane Europske kulturne zaklade (Amsterdam), konzorcij i-Portunus Houses uključuje MitOst (Berlin) kao glavnog nositelja mobilnosti i Zakladu Kultura Nova (Zagreb) kao voditelja evaluacije i analize.

Program podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Zaklada Kultura Nova
Hrvatski audiovizualni centar