21.02. – 07.03.2014.
|
|
izložba
Ivana Pipal, iako, nego, ali onda ipak opet
Ivana Pipal, iako, nego, ali onda ipak opet, Galerija Nova, 2014. (foto: Ivan Kuharić)

UMJETNICA:
Ivana Pipal

KUSTOSICA:
Martina Kontošić

otvorenje izložbe
21/02/2014, 19h

Ivana Pipal je ilustratorica, autorica stripova i animatorica – umjetnica najmlađe generacije jednako uspješna u harmoniziranju slike i teksta, kao i u eksperimentiranju s objektima.

Radovi nastali od 2010., kao i oni producirani za ovu izložbu, pokazuju se u ambijentu kreiranom od predmeta koji ne čine puku scenografiju izložbe. Riječ je o predmetima koji su prepuni osobne povijesti i značenja i koji su dali dali početni impuls razvoju Ivanine umjetničke osobnosti.

U nedavno objavljenoj knjizi Priča o teti Mandi (2×2, 2013.) Ivana Pipal piše pripovijedačkom zrelošću empatične slušateljice; jedino se tako može objasniti prisutnost emotivnih momenata i općih mjesta koja odgovaraju prethodnim generacijama i vremenu kojemu nije mogla biti svjedok. Izvan političkog diskursa, distanciranim tonom, autorica nenamjerno pogađa srž minulog vremena. Odlikuje ju i sposobnost da naracijom intuitivno izdvoji pojmove i sintagme koje se u svakodnevnom govoru ponavljaju, ali ostaju neprepoznate. Čitatelji ih osvještavaju tek kada ih autorica suoči s njima. Čak i u puno kraćoj formi koja obasiže jedan ili dva ilustrirana lista, Ivanintekst čini zaokruženu pripovijedačku minijaturu u savršenoj ravnoteži s ležerno vještim crtežima.

Teško je temeljiti rad na sjećanju i emociji bez skliznuća u patetiku, kao što je teško poslati poruku bez suvišnog dociranja. Ivani to ipak uspijeva, kao što joj uspijeva i ostvariti komunikaciju s promatračem tako da ga ne dovodi u neugodnu situaciju čak ni onda kada ga zbunjuje te prepuštajući mu da slobodno interpretira ono što vidi.

U animaciji kao i u ilustraciji autorica koristi linearno pripovijedanje i ponavljanje motiva na granici humora i apsurda. Upravo su apsurd i nenametljiv humor kvalitete Ivaninog rada koje ju čuvaju od toga da interpretaciju svog osobnog svijeta stavi u službu interpretacije onog vanjskog, vječno zahtjevnog, kojeg treba popraviti – možda umjetnošću.
Martina Kontošić

Radno vrijeme Galerije Nova:
radnim danom od 12 do 20h
subotom od 11do 14h.

Izložba je realizirana u suradnji s programom Estetike otpora WHW-a, uz podršku Ministarstva kulture RH.