NOVAci 2024.
Vizual: Andro Giunio

Udruga Što, kako i za koga / WHW i POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene četvrtu godinu provode izložbeni projekt NOVAci. Cilj NOVAka je omogućiti povjesničar_kama umjetnosti, umjetnic_ama te ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju.

Putem javnog natječaja bit će odabrana kandidat_kinja ili kolektiv koji će kroz realizaciju kurirane izložbe imati priliku steći praktična iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen svim zainteresiranima koji žele steći kustosko iskustvo, bez obzira na smjer obrazovanja.

S obzirom na nedostatak ovakvog tipa programa unutar obrazovnih institucija, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za kustos_ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustos_icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, produkciju umjetničkih radova, dodatnog fundraisinga, pisanja najave izložbe, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Do sada, u okviru programa NOVAci, na natječaju su odabrane Tena Starčević koja je krajem 2021. godine u Galeriji Nova realizirala izložbu Rad, (ne)red i (samo)disciplinaAntonela Solenički je krajem 2022. otvorila izložbu Na vrhu jezika i Teuta Gatolin sa izložbom Obrnute vještine u prosincu 2023.

Natječaj je otvoren za buduće kustos_ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske bez značajnijeg iskustva kuriranja izložbi. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa koje aktivno promišljaju medij izložbe. Natječaj nije tematski ograničen ali posebno ćemo obratiti pažnju na prijave koje podupiru rad domaćih mladih umjetni_ica, zatim projekte koje istražuju odnos umjetnosti i ekologije te prijave koje uključuju queer i feminističke umjetničke prakse. Budžet za realizaciju uključuje honorar za kustos_icu i umjetni_ce, materijalne troškove realizacije izložbe, honorare za ostale suradnik_ce, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.

Prijava treba sadržavati:
▸ Podatke o kustosu_ci/kustoskim kolektivu: Ime/imena autora_ica, adresa, telefon i email (jednog) od autora_ice, životopis svih autor_ica
▸ Tekstualni/vizualni prilog: Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe s kojom bi se kustos_ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika (maksimalno do 4 umjetnika) te odabrane odabrane radove (2 kartice teksta), popratni vizuali (do 5 priloga).

Rok za predaju prijava je petak, 5/4/2024.

Prijave na natječaj primaju se putem ovog formulara, a upite vezane uz natječaj možete poslati na mail: ana.kovacic.whw@gmail.com. Žiri će na natječaju izabrati samo jedan kustoski koncept koji će u studenom 2024. godine biti predstavljen na izložbi u Maloj dvorani Jedinstva, Pogon.

Sve prijave koji su poslane izvan spomenutog roka te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni najkasnije mjesec dana nakon zatvaranja natječaja na internetskim stranicama WHW-a i Pogona te na društvenim mrežama.

Biografije mentorica:

Ana Kovačić je povjesničarka umjetnosti i književna komparatistica. Dio je organizacije Što, kako i za koga/WHW u kojoj radi kao producentica, kustosica te edukatorica u programu WHW Akademije. Prije toga, deset je godina radila kao voditeljica i kustosica u GMK (www.g-mk.hr) gdje je kurirala brojne izložbe te organizirala i provela velik broj edukacijskih programa. U tom je periodu pisala kustoske i kritičke tekstove i izvan matične galerije, kurirala i sudjelovala u edukativnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic, Galeriji Miroslav Kraljević te kao dio organizacijskog tima ETNOFILm festivala. Članica je kustoskog tima Galerije Močvara, festivala fotografije Organ Vida te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Projekt podupiru:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu i civilno društvo
Zaklada Kultura Nova