17.01.2019.
|
|
filmski program
Dubravka Sekulić: ’68. kroz UbuWeb
Želimir Žilnik
, Lipanjska Gibanja (1969)

KUSTOSICA:
Dubravka Sekulić

Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb
17/ 01/2019, 19h

 

 

Filmski program ’68. kroz UbuWeb koji kurira Dubravka Sekulić posljednji je u nizu filmskih programa nastalih u dijalogu s izložbom u Galeriji Nova Građani iz sjene Želimira Žilnika, otvorenom do 02/02/2019.

Kad se bolje pogleda na koji način i gdje je u 2018. godini obilježena 50. godišnjica 1968. lakše se razumije koji su aspekti nasljeđa ove značajne godine dovoljno benigni da bi se slavili, a na koje je bačen tek letimičan pogled, svedeni su na fusnotu ili čak zaboravljeni. Jedno je sigurno – ’68. je važna godina. Jedno je sigurno – ’68. je pogrešno shvaćena godina. Jedno je sigurno – ’68. je godina kad je nevjerojatni talent Želimira Žilnika da stvara filmove koji funkcioniraju kao optička sprava za razumijevanje svijeta u svim njegovim dijalektičkim preplitanjima otkrio svoj nezaustavljivi potencijal. Sad kad je ova 50. godišnjica sigurno iza nas, a mi smo u godini još jedne 50. godišnjice, one Žilnikovih Ranih radova, filma kojim se obračunava sa ’68., možemo si dozvoliti da bolje pogledamo „zaboravljene“ šezdeset i osme, možda zato jer još uvijek traju, poput ’68. za Stranku crnih pantera (Black Panthers Party) u SAD-u. Žilnikov dokumentarac Lipanjska gibanja koji prikazuje ’68. u Beogradu iskoristit ćemo kao reflektor koji će nam pomoći da u online arhivu ubu.com nađemo filmske tragove ’68. vezane za Crne pantere, znajući da materijali koji prikazuju momente čiji emancipacijski potencijal nije iscrpljen rijetko nalaze svoj put do službenih arhiva.
D. S.

Dubravku Sekulić zanima kako vlasnički odnosi i zakonski okviri oblikuju suvremene gradove. Dubravka je docent na IZK Institutu za suvremenu umjetnost na TU Graz te doktorandica na gta Institutu za povijest i teoriju arhitekture na ETH Zürich. Napisala je Glotzt Nicht so Romantsich! On Extralegal Space in Belgrade (Jan van Eyck Academie, 2012.) te je nedavno s Milicom Tomić uredila 14. broj časopisa GAM (Graz Architecture Magazine) Exhibiting Matters koji se bavi praksom izlaganja. Dubravka je knjižničarka amaterka na projektu public library/memory of the world gdje održava zbirke vezane za prostor, rasu i feminizam.

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Federalna njemačka kulturna fondacija
Gradski ured za kulturu
HAVC
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura Nova