Radionica izrade zidnjaka
Radionica izrade zidnjaka sa Željkom Beljanom, Centar mladih Ribnjak, Zagreb, 2024. (foto: Vanja Babić)

Radionica izrade suvremenih oblika zidnjaka pod vodstvom umjetnika Željka Beljana fokusirala se na spajanje digitalnih alata s tradicijskim. Zidnjaci su tekstilni ukrasi koji se vješaju na zid, a predstavljaju dio tradicijske materijalne kulture. Uglavnom su bijele boje s izvezenim florealnim motivima uz prizore interijera, a posebice su učestali prikazi žena kao kućanica koje prate stereotipni natpisi.

Polaznici, učenici X. gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, generirali su „nove narodne mudrosti“ uz pomoć umjetne inteligencije (ChatGPT) temeljene na tradicionalnim poslovicama te su vezlinovonastale izreke na tekstil. Kroz radionicu se osvijestio način komunikacije s umjetnom inteligencijom te odnosi dvaju vremena, iskustava i stvarnosti, igrajući se pritom s kršenjem „pravila“ vezenja zidnjaka i rušenjem stereotipnih, tradicionalnih prikaza i izreka. Po završetku radionice zidnjaci su izloženi u Centru mladih Ribnjak.

Umjetnička radionica koja povezuje vez, zidnjake i umjetnu inteligenciju naslanja se na rad Željka Beljana Truth is a Forgotten Memory koji je 2022. godine producirao s umjetnicom Rebeccom Merlić u okviru rezidencije Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age u organizaciji Europskog saveza akademija.

Događanje je bilo dio programa Nova u Centru financiranog iz sredstava posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba.

Program podržavaju:
Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba
Zaklada Kultura nova