15.11.2023.
|
|
razgovor i projekcija
iLiana Fokianaki, Kako funkcioniraju ustanove pod opresivnim sustavima, u konfliktima, krizi ili ratu?
iLiana Fokianaki, Kako funkcioniraju ustanove pod opresivnim sustavima, u konfliktima, krizi ili ratu?, CM Ribnjak, Zagreb, 2023. (Foto: Vanja Babić)

GOŠĆA:
iLiana Fokianaki

Centar mladih Ribnjak (Klub, prizemlje), Park Ribnjak 1, Zagreb
Srijeda, 15/11/2023, 19h

WHW u Zagrebu ugošćava kustosicu i spisateljicu iLianu Fokianaki s programom koji spaja projekciju i razgovor na temu njezinog projekta Survival Kit 13.

iLiana Fokianaki će kroz razgovor o svom radu na izložbi The Little Bird Must be Caught koju je kurirala kao umjetnička direktorica projekta Survival Kit 13 govoriti o institucionalnoj neutralnosti, pozicioniranju i odnosu institucija prema geopolitici u vremenima krize. Govorit će o izložbama Forms of Freedom koja je 2019. pokazana i u Galeriji Nova kao i izložbama održanim u State of Concept Athens.

Trinaesto izdanje latvijskog godišnjeg umjetničkog festivala Survival Kit 2022. godine je iLiana Fokianaki je kurirala s fokusom na društveni i kulturni utjecaj koji je ruska okupacija imala u Latviji. Izložba Naziv izložbe The Little Bird Must Be Caught  preuzima naziv pjesme poznatog latvijskog pjesnika Ojārsa Vācietisa (1933.-1983.) koji je u svojim pjesmama tematizirao političku situaciju svog doba.

Koncept izložbe prvotno je osmišljen u listopadu 2021. godine. Međutim, osjećaj važnosti nanovo je dobio u kontekstu brutalnog rata koji je protiv ukrajinskog naroda pokrenuo, kako ga je Fokianaki nazvala, „narcisoidni autoritativni etatizam“ Putinovog režima. Izložba The Little Bird Must Be Caught zadubila se u povijesni značaj koji su zvuk, muzika, glas i govor imali u oblikovanju i označavanju trenutaka emancipacije tijekom cijele ljudske povijesti. Istraživala je njihove uloge u protivljenju represiji i autoritarizmu, njihovu povezanost sa slobodom govora, samu snagu glasa i njihov doprinos otporu, revoluciji i samoodređenju. Umjetnička djela uključena u izložbu pozivala su na raspravu, razmatranje i promišljanje uloge umjetnosti kako u povijesnom tako i u suvremenom kontekstu samoodređenja i otpora. Poseban naglasak stavljen je na zvuk kao oblike mirnog prosvjeda, deklarativne geste i kolektivne performativnosti.

Istraživanja su nastojala uspostaviti veze s posljedicama globalne pandemije koja je promijenila naš akustični pejzaž, naglašavajući značaj zvuka u trenutku kad je svijet stao, uvodeći neugodnu tišinu. Istovremeno postalo je očito da se čak i za vrijeme zdravstvene krize ukazivanje na nepravdu ne može ušutkati. Primjer tome je globalni pokret Black Lives Matter koji je ispunio ulice, uši i umove sloganima koji zagovaraju slobodu, jednakost i socijalnu pravdu. Drugi primjeri su se manifestirali u ponovnom uzletu okolišnih pokreta koji su nas ohrabrili da slušamo izvan antropocentrične perspektive svijeta. Nedavni marševi solidarnosti dalje podcrtavaju ideju da se nepravda ne može zatomiti.

iLiana Fokianaki je kustosica, teoretičarka i edukatorica. Svoja istraživanja usmjerava prema strukturama moći i kako se one manifestiraju pod utjecajem geopolitike, nacionalnog identiteta te kulturnih i antropoloških povijesti. iLiana Fokianaki ima velik zbroj grupnih i samostalnih izložbi i istraživačkih projekata u institucijama diljem svijeta. Kao osnivačica i direktorica State of Concept Athens od 2013. promijenila je pejzaž atenske umjetničke scene dovodeći u grčki glavni grad izložbe umjetnika kao što su Forensic Architecture, Kader Attia, Kapwani Kiwanga, Basim Magdy, Trinh T. Minh-ha, Laure Prouvost, Sanja Iveković, Uriel Orlow, Anton Vidokle. Ona je i osnivačica istraživačke platforme ‘The Bureau of Care’ koja od 2020. godine utire put razgovorima o politikama i etici skrbi. Kurirala je izložbe za međunarodne institucije kao što su muzej Reina Sofia Madrid, e-flux New York, La Colonie Paris, KADIST Paris, Kunstinstituut Melly Rotterdam, Muzej suvremene umjetnosti u Ljubljani te javne programe za Vera List Center for Art and Politics, Het Nieuwe Instituut a.o. Fokianaki predaje na Dutch Art Institute kao i na akademijama, u nezavisnim prostorima, muzejima te fondacijama u cijelom svijetu. Redovito objavljuje u časopisima kao što su između ostalih e-flux i Frieze te je sudjelovala u nekoliko publikacija. Knjige Gossips: WomXn Gather i The Bureau of Care će joj 2024. godine objaviti Archive Books.

WHW ovu aktivnost realizira u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Care ecologies kojeg provodi s partnerima G&A Mamidakis Foundation, State of Concept Athens i Idensitat.

Događanje je dio programa Nova u Centru financiranog iz sredstava posebnog javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba te je integralni dio programa kojeg provodi platforma Communities of Learning čije članice su: WHW i Živi Atelje DK (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens te Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo). Platforma je posvećena razmjeni nezavisnih i suvremenih umjetničkih programa koji naglasak stavljaju na neformalno umjetničko obrazovanje. Projekcije su dio programa Artistic ecologies, strategies of resistance and degrowth kojeg financiraju HAVC – Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

 

Program podržavaju:

Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba
Program Kreativna Europa Europske unije
Hrvatski audiovizualni centar-HAVC
Foundation for Arts Initiatives
Zaklada Kultura nova
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske