Otvoren je natječaj za projekt NOVAci 2023.
Mila Panić, Samo između nas, izvedbe/ stand-up, Galerija Nova, 2023. (foto: Vanja Babić)

WHW i POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene treću godinu provode projekt NOVAci. Cilj NOVAka je omogućiti povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju.

Putem javnog natječaja bit će odabrana jedna_dan kandidat_kinja koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen studentima humanističkih smjerova, onima koji su tek diplomirali ali i svima zainteresiranima bez značajnijeg kustoskog iskustva.

S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi_ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja niti producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, produkciju umjetničkih radova, dodatnog fundraisinga, pisanja najave izložbe, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Do sada, u okviru programa NOVAci, na natječaju su odabrane Tena Starčević koja je krajem 2021. godine u Galeriji Nova realizirala izložbu Rad, (ne)red i (samo)disciplina i Antonela Solenički koja je krajem 2022. otvorila izložbu Na vrhu jezika. 

Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren i za sve pojedince i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog, interdisciplinarnog pristupa koje aktivno promišljaju medij izložbe. Natječaj nije tematski ograničen ali posebno ćemo obratiti pažnju na prijave koje podupiru rad domaćih mladih umjetnika/ica, zatim projekte koje istražuju odnos umjetnosti i ekologije, prijave koje uključuju queer umjetničke prakse te one prijedloge koji tematiziraju vizualnu kulturu u digitalnoj sferi. Budžet za realizaciju uključuje honorar za kustosa i autore (umjetnike), materijalne troškove realizacije izložbe, ostale honorare za suradnike, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.

Prijava treba sadržavati:

Podatke o kustosu/kustoskim kolektivu:

  • Ime/imena autora/ica, adresa, telefon i email (jednog) od autora/ice, životopis svih autora/ica
  • Tekstualni/vizualni prilog: Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe s kojom bi se kustos/ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika (maksimalno do 4 umjetnika) te odabrane radove (2 kartice teksta), popratni vizuali (do 5 priloga)

Rok za predaju prijava je petak, 05.05.2023.

Prijave na natječaj primaju se putem ovog formulara, a upite vezane uz natječaj možete poslati na mail. Žiri će na natječaju izabrati samo jedan kustoski koncept koji će u prosincu 2023. godine biti predstavljen na izložbi u Galeriji Nova u Zagrebu.

Sve prijave koji su poslane izvan spomenutog roka te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni najkasnije mjesec dana nakon zatvaranja natječaja na internetskim stranicama WHW-a i Pogona te na društvenim mrežama.

Realizacija izložbe predviđena je za prosinac 2023. godine u Galeriji Nova.

Biografije mentorica

Ana Kovačić je povjesničarka umjetnosti i književna komparatistica. Dio je organizacije Što, kako i za koga/WHW u kojoj radi kao producentica, kustosica te edukatorica u programu WHW Akademije. Prije toga, deset je godina radila kao voditeljica i kustosica u GMK (www.g-mk.hr) gdje je kurirala brojne izložbe te organizirala i provela velik broj edukacijskih programa. U tom je periodu pisala kustoske i kritičke tekstove i izvan matične galerije, kurirala i sudjelovala u edukativnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic, Galeriji Miroslav Kraljević te kao dio organizacijskog tima ETNOFILm festivala. Članica je kustoskog tima Galerije Močvara, festivala fotografije Organ Vida te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Projekt podupiru:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Zaklada Kultura Nova