29.11.2022.
|
|
predavanje i izložba
Darko Šimičić, Tko je Odette Steiner ?
Odette Steiner: U zemlji čudovišta (1), 1944-1945.,olovka na kartonu, 18 x 13,8 cm

GOST:
Darko Šimičić

Showroom Galerije Nova, Teslina 7
utorak, 29/11/2022, 19.00 sati

Pop-up izložba radova Odette Steiner
Showroom Galerije Nova, Teslina 7
29/11 – 01/12/2022, 16 – 20h

Predavanje Darka Šimičića Tko je Odette Steiner? pokušava odgovoriti na postavljeno pitanje i predstaviti do sada poznate podatke o životu i radu umjetnice Odette Steiner (1899. – 1984.).

Uz predavanje u Showroomu bit će pokazana i trodnevna pop-up izložba radova Odette Steiner.

U arhivskim podacima navedena je samo jedna izložba na kojoj je sudjelovala, a to je Prva izložba Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske održana u Zagrebu 1946. godine. Ime joj se navodi i u katalogu Izložbe umjetnika partizana održane 1945. godine u popisu umjetnika partizana koji nisu zastupljeni na izložbi. Njezin dramatični odlazak iz Pariza i dolazak na oslobođeni teritorij 1944. godine, prvo na Vis a kasnije u Topusko, Šibenik i na koncu u Zagreb, blisko je povezan sa sudbinom njezinog supruga Ive Steinera (1906. – 1985.), kulturnog djelatnika u Kulturno-umjetničkom odsjeku ZAVNOH-a i kasnijem zaposleniku odjela za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete.

Nedavno otkriće stotinjak crteža nastalih u vrijeme boravka u partizanima i neposredno nakon rata otkriva sasvim novi pogled na opus ove gotovo nepoznate umjetnice. Crteži većinom malog formata, što je razumljivo s obzirom na okolnosti u kojima su nastali, prikazuje svakodnevne prizore iz partizanskog života bračnog para Steiner i njihovih suboraca. Dio crteža popraćen je kratkim bilješkama na francuskom jeziku što olakšava razumijevanje tadašnje situacije i locira mjesta boravka. Opus umjetnice Odette Steiner zaslužuje našu pažnju jer se radi o autentičnom umjetničkom materijalu nastalom u prijelomnom povijesnom trenutku naše antifašističke borbe. Namjera predavanja je potaknuti daljnja istraživanja koja bi omogućila upotpunjavanje dosadašnjih saznanja i ponudila nova tumačenja.

Darko Šimičić je rođen 1957. godine u Slavonskom Brodu. Živi i radi u Zagrebu. Suosnivač je i predsjednik Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje je angažiran kao voditelj projekata. Bio je programski menadžer u Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (1994. – 2006.). Radio je u dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2006. – 2009.). Član je Hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Krajem 1970-ih godina započeo je prikupljati osobni arhiv i stvarati kolekciju djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Bio je kustos brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu i autor niza tekstova i likovnih kritika. Održao je više predavanja u zemlji i inozemstvu. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 1960-ih i 1970-ih godina (Tomislav Gotovac, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora). Bio je član projektnog tima retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca (Rijeka, Usti nad Labem, Ljubljana, 2017 – 2018.) i jedan od urednika knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza (Rijeka 2017.) i Tomislav Gotovac: Life as film experiment autora Slobodana Šijana (Zagreb, 2018.).

Predavanje je dio WHW-ovog programa Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije.

Program su podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Zaklada Kultura nova