10.03.2022.
|
|
razgovor
Prakse brige, razgovor s iLianom Fokianaki & Leire Vergara

sudjeluju:
iLiana Fokianaki i Leire Vergara

moderatorice:
Ana Dević i Adrijana Gvozdenović

10/03/2022, 19 h CET

Razgovor će se održati na platformi Zoom i prenositi uživo na Facebook stranici WHW Akademije.

Zadovoljstvo nam je najaviti da četvrto izdanje WHW Akademije počinje razgovorom s kustosicama i edukatoricama iLianom Fokianaki Leire Vergara s kojima je WHW Akademija nedavno surađivala na nekoliko projekata. U online razgovoru ćemo ispitati strategije brige, prostora i proizvodnje znanja koje male i nezavisne organizacije razvijaju kroz dijalog sa svojim zajednicama. iLiana Fokianaki Leire Vergara će temu obuhvatiti s različitih stajališta i iz perspektive svojih nedavnih iskustava. Moderatorice doađanja su Ana Dević Adrijana Gvozdenović, sudionica četvrtog izdanja WHW Akademije.

iLiana Fokianaki: Zašto bi nas bila briga? Praksa brige i njezine političke implikacije

U svom novom projektu The Bureau of Care koji se bavi istraživanjem etike i politike brige i kako one propadaju pod neoliberalizmom, iLiana Fokianaki istražuje individualistički pogled na skrb te naglašava različita nasljeđa feminističkih i aktivističkih putanja kao i načine na koje oni razumijevaju politiku i etiku brige kroz međuovisan spektar. Istražujući taj binaritet i njegov učinak na kulturnu proizvodnju i rad, ona predlaže praksu brige kroz feminističku perspektivu  osobno je političko.

Leire Vergara: Prostor je to mjesto/To mjesto je prostor

Leire Vergara govorit će o istraživačkom projektu Space is The Place/The Place is Space (Prostor je to mjesto/To mjesto je prostor), kojeg je inicirala organizacija Bulegoa z/b 2018. godine. Projekt analizira ulogu umjetnosti kao kritičke prakse koja nudi alate da se osoba zaustavi, pogleda i pozicionira u svijetu, da stvori situacije i zamisli načine življenja i proizvodnje prostora. Strukturiran kroz povremene sastanke projekt se ralizira kroz različite oblike poput prezentacija, čitalačkih seansi, pješačkih tura, akcija na terenu i različitih umjetničkih produkcija. Naslov je preuzeo od afrofuturističkog filma Space is The Place (1972-1974) koji je režirao John Coney a napisali Sun Ra i Joshua Smith, te koji ga postavlja pred svoju obrnutu udvojenost čime koncepti prostora i mjesta uzajamno izmjenjuju pozicije. Zrcalna slika naslova Space is The Place/The Place is Space naglašava kružnost termina, shvaćanje „prostora“, u skladu s fikcionalnom radnjom filma, kao potrebe u umjetnosti da se projicira utopijsko onkraj, te „mjesta“ kao potrebe da se djeluje na date uvjete. Projekt je započeo 2018. godine u sjedištu Bulegoa z/b u četvrti Solokoetxe u Bilbaou s namjerom da se otvori prostor za promišljanje o brzini transformacije načina na koji se živi a koja se događa uslijed porasta turistifikacije grada. Od 1997. godine, kad je svoja vrata otovori muzej Guggenheim Bilbao, do danas grad je prošao različite faze urbane i industrijske regeneracije predstavljajući se kao uspješan model primjenjiv na bilo koji kontekst utemeljen na servisnoj ekonomiji u kojoj umjetnost i kultura igraju temeljnu ulogu. Ovaj proces je prekinut 2019. godine pandemijom bolesti Covid 19, porastom novih i hitnih pitanja koja se tiču korištenja i proizvodnje prostora koje nastanjujemo. Projekt je 2020. godine razvio novo poglavlje u Rimu pod naslovom In qualche luogo lontano: Roma koji se razvijao kroz različite radove koji istražuju ostatke potencijalne utopije i promišljaju moguće nove odnose s gradom.

iLiana Fokianaki je kustosica, teoretičarka i edukatorica koja živi u Ateni i Rotterdamu. Njezino istraživanje se bavi formacijama moći i kako se one manifestiraju pod utjecajem geopolitike, nacionalnog identiteta i kulturnih i antorpoloških povijesti. Osnovala je State of Concept Athens 2013. godine kao prvu neprofitnu instituciju te vrste u Grčkoj, čija je direktorica i danas. State of Concept radi s umjetnicima i umjetnicama poput Forensic Architecture, Kader Attia, Sanja Iveković, Laure Prouvost, Jonas Staal, Hito Steyerl te surađuje s lokalnim i međunarodnim kustosicama i kustosima poput WHW i Nicka Aikensa. Fokianaki je kurirala izložbe u Kunstinstittut Melly (poznat pod ranijim nazivom Witte den With CCA, Rotterdam), KADIST Foundation, La Colonie Paris, e-flux New York, Muzej suvremene umjetnosti Ljubljana (MG+MSUM), Galerija Nova Zagreb. Njezin najnoviji projekt THE BUREAU OF CARE (2020.-2022.) dobio je potporu fonda solidarnosti Europske kulturne fondacije. Trenutno radi kao ko-kustosica na izložbi Machinations čije otvorenje se planira u muzeju Reina Sofia u Madridu 2023. godine, te na grupnoj izložbi u Framer Framed, Amsterdam. Razvila je serije predavanja za nekoliko institucija poput GOSSIPS (2019.) za Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Fokianaki je predavačica na Dutch Art Institute, a predavala je na akademijama, u nezavisnim prostorima, muzejima i fondacijama širom svijeta. Redovno objavljuje u časopisima poput e-flux, Frieze a.o. a sudjelovala je u nekoliko publikacija. Njezina knjiga Gossips: WomXn Gather objavljena je 2021.

Leire Vergara je nezavisna kustosica, istraživačica i suosnivačica Bulegoa z/b, ureda za umjetnost i znanje, bazirana u Bilbaou. Kurirala je nekoliko javnih programa i izložbi kao što su In qualche luogo lontano: Roma Accademia di Spagna, Rim 2021., The Recurring Images MACBA, Barcelona 2017. (s Pablom Martínezom), The Papers of Exhibition (1977.-2017.), Azkuna Zentroa, Bilbao 2016.-do sad (s Beatriz Cavia, Isabel de Naverán i Miren Jaio), Black or White Screen: The Power of Seeing Images Together CA2M, Madrid 2016., Dispositifs of Touching: Curatorial Imagination in the Time of Expanded Borders Trankat, Tétouan 2015., EL CONTRATO Azkuna Zentroa, Bilbao 2013.-2015. (s Beatriz Cavia, Isabel de Naverán i Miren Jaio), Form and Meaning Musac, León 2012.-2014., Materiality (s Ines Moreira, Arne Hendriks i Aneta Szylak) Alternativa Wyspa Institute, Gdansk 2012. Radila je kao glavna kustosica u Sala Rekalde, Bilbao 2006.-2009. te kao su-ravnateljica D.A.E. Donostia-San Sebastián 2002.-2005. (s Peiom Aguirreom). Suradnica je u umjetničkim i kulturnim časopisima, katalozima i umjetničkim knjigama. Doktorirala je (Curatorial/Knowledge) u području vizualne kulture na Goldsmisths College, Sveučilišta u Londonu. Od 2016. godine drži kolegij Curating Positions na Dutch Art Institute (DAI) ArtEZ University of the Arts, Arnhem.

Bulegoa zenbaki barik je ured za umjetnost i znanje smješten u četvrti Solokoetxe u Bilbaou. Nastao je kao inicijativa stvorena oko zajedničkih interesa za pitanja kritičkih pedagoških praksi, situacioniranog znanja i suradničkih metodologija, feminizma i dekolonijalne perspektive, procesa historizacije, kulturnog prevođenja i društvene transformacije te njezinog odnosa prema umjetnosti. Bulegoa z/b je platforma inspirirana željom da se premosti jaz između prakse i teorije. Njezin cilj je izgraditi prostor održivog govora i hibridnih situacija u kojem se može održavati debata, diskusija i razmjena ideja te u kojem se umjetnički projekti mogu materijalizirati. Da bi to omogućio Bulegoa z/b organizira seminare, prezentacije, projekcije, izvedbe, predavanja, razgovore i druge aktivnosti. Članice Bulegoa z/b su: Beatriz Cavia, Miren Jaio i Leire Vergara. Silvia Coppola je zadužena za produkciju a Auria Etxeandia za komunikaciju. www.bulegoa.org

Ovaj program je dio suradničkog projekta Communities of Learning, Bridging the Gap of Isolation, koje je inicirao WHW uz podršku fonda Culture of Solidarity Europske kulturne fondacije. Razgovor se održava u sklopu međunarodne suradničke platforme Zajednice učenja uz podršku Zaklade Kultura Nova.

Izlaganje Leire Vergare dijelom je programa Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije.

Program podržavaju:
Kontakt Collection / ERSTE Foundation
Foundation for Arts Initiatives
European Cultural Foundation
Gradski ured za kulturu, međunarodne odnose i civilno društvo
Zaklada Kultura Nova
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding