03.12.2012.
|
|
predavanje
Nato Thompson, Vidjeti moć u javnosti
Temporary Services' Market, izložba Living as Form, Creative Time, (foto: Sam Horine), ljubaznošću Creative Timea, 2011.

GOST:
Nato Thompson

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
03/12/ 2012, 19h

Predavanje Nato Thompsona bavit će se umjetnicima koji rade u javnoj sferi. Kao kustos koji uglavnom radi izvan muzejskih zidova, Nato je izveo brojne projekte koji se zanimaju kompleksnim pitanjima o publici angažiranoj u kulturalnim iskustvima izvan definirane kategorije umjetnosti. Bilo da je riječ o U očekivanju Godota Samuela Becketta u produkciji Paula Chana u New Orleansu ili o putovanju Sjedinjenim Državama u automobilu oštećenom bombom u Iraku kao dijelu projekta It Is What It Is: Conversations About Iraq Jeremyja Dellera, ti projekti uvijek razmatraju kompleksne odnose između kulture, politike, javnog prostora i publike. U svom predavanju Thompson će te radove situirati u eru goleme kulturalne proizvodnje (televizija, radio, film, internet) u kojoj se svijetom širi svakodnevno ljudsko iskustvo kulture kao proizvedene robe. To iskustvo, tvrdi Thompson, ne samo da utječe na iskustva koja publika stječe o umjetnosti, nego i dublje, na njezin osjećaj identiteta i kulture. Analiza će obuhvatiti današnji prosvjedni pokret Occupy Wall Street, pokret koji je zahvatio Sjedinjene Države, a u njemu potajno sudjeluju i mnogi umjetnici.

Nato Thompson je pisac, aktivist i kustos koji radi kao glavni kustos u organizaciji Creative Time (creativetime.org) u New Yorku. Njegov rad usmjeren je na proizvodnju kulture i osporavanje moći u javnoj sferi. Kustos je brojnih velikih javnih projekata, uključujući nedavnu izložbu Living as FormIt Is What It Is: Conversations About Iraq Jeremyja DelleraDemocracy in America: The National CampaignU očekivanju Godota Paula Chana; A Psychic Vacuum Mike Nelsona…
Njegova knjiga Seeing Power: Art and Activism in the Age of Cultural Production izlazi iduće godine kod izdavača Melville House Publishing.

Podrška:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba
Trust for Mutual Understanding

Predavanje je dio projekta Slatke šezdesete organiziranog uz potporu programa Europske Unije Kultura 2007-2013.