29.06. – 21.07.2012.
|
|
izložba
Phil Collins, marksizam danas
Phil Collins, "marksizam danas (prolog)", 2010., ljubaznošću: Shady Lane Productions, Galerija Nova, 2012. (foto: Ivan Kuharić)

AUTOR:
Phil Collins

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
29/06 – 21/07/2012.

petak, 29/06/2012
predavanje Phila Collinsa u 19h
otvorenje izložbe u 20h

marksizam danas je prva samostalna izložba britanskog umjetnika Phila Collinsa u Zagrebu. Izložba predstavlja videoradove iz ciklusa marksizam danas, projekta koji baveći se sudbinama bivših učitelja marksizma-lenjinizma u Demokratskoj Republici Njemačkoj osvjetljava širi sklop pitanja vezanih za društvene i političke promjene i posljedice pada komunističkih režima.

Videorad marksizam danas (prolog) (2010) temelji se na razgovorima s trima učiteljicama marksizma-lenjinizma, obaveznog školskog predmeta u Istočnoj Njemačkoj. Razgovori koji se odvijaju u njihovim domovima i bivšim radnim mjestima prate osobna sjećanja, uvjerenja i političke ideale iz vremena kada su predavale marksizam-lenjnizam, te identitetske krize, promjene i prilagodbe nakon sloma komunističkog režima, kada se predmet marksizam-lenjinizam ukida, a društvo u cjelini prolazi ubrzani proces transformacije u kapitalističku demokraciju. Razgovori s učiteljicama kombinirani su s arhivskim snimkama propagandnih filmova, televizijskih programa, sportskih priredbi i spektakularnih sletova iz vremena komunizma. marksizam danas (prolog) zamjenjuje objektivni dokumentaristički pristup suosjećajnim intimnim tonom te predstavlja življenu realnost prošlosti, upućujući na proizvoljnost narativa koji navodnu gubitničku stranu nakon 1989. izjednačuje s ukidanjem važnosti marksističkih ideja za današnjicu.

Kontemplativni karakter videorada marksizam danas (prolog) nadopunjen je videom upotreba! vrijednost! razmjena! (2010), u kojem se ključni koncepti marksizma-lenjinizma predaju današnjim studentima, suočavajući ih s fundamentalnim problemom viška vrijednosti i revolucionarnim potencijalom tog pitanja. Prizori učionice kombinirani su sa snimkama nedavnog premještanja skulpture Marxa i Engelsa s prominentnog mjesta na berlinskom Alexanderplatzu na obližnju, manje vidljivu gradsku lokaciju. Čin premještanja skulpture ističe problem brisanja prošlosti koji se očituje u nepoznavanju pojmova marksističke ekonomske analize današnjih studenata.

Phil Collins (r. 1970) bavi se filmom, videom i fotografijom. Koristeći se kamerom kao ambivalentnim sredstvom istine i privida Collins istražuje društvene odnose u različitim društvima i zajednicama, često se koristeći dokumentarnim televizijskim i reportažnim tehnikama i popularnim vizualnim formatima. Izlagao je na mnogobrojim samostalnim i skupnim izložbama, a 2006. bio je norminiran za nagradu Turner. Živi u Berlinu i Kolnu, gdje predaje video na Kunsthochschule für Medien.

***
Izložba je dio projekta Slatke šezdesete organiziranog uz potporu programa Europske Unije Kultura 2007-2013. Projekt Slatke šezdesete suorganiziraju: tranzit.at, Beč, Anadolu kultur, Istanbul, WHW, Zagreb

Podrška:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba
Allianz Kulturstiftung
bm:ukk
ERSTE Stiftung

Sva događanja u Galeriji Nova suorganiziraju WHW i AGM.