29.09.2014.
|
|
predavanje i promocija
Georg Schöllhammer, Slatke šezdesete. Paralelni modernitet

GOST:
Georg Schöllhammer

Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb
29/09/2014., 19h

 

Pejzaži i gradovi protektorata i nekadašnjih kolonija od Indije do Magreba, od sovjetskih republika do novih država nastalih na južnoj polutki u šezdesetima su ispunjeni duhom i formama moderniteta, formama koje se preobražavaju i nakon toga neprimjetno stapaju s okolinom. Astronomske karte koje se koriste da bi se sagledali ti umjetni svjetovi često služe za navigaciju između sfera privatnoga i javnoga. Svijet je pun sablasnih razmještanja i nepredvidivih pokreta, a konstelacije onoga što je stvarno postoje u obilju dvostrukih formi. Upitnici i meandriranja u cijelosti pripadaju ovoj slici. Pojavljuju se i komunikacijska sredstva, ali stavljaju se pod ključ prije nego što se uspiju dematerijalizirati, rastvoriti i korodirati u postmodernost.

U ozračju 1960-ih čuje se eho duha emancipacije. A novonastale umjetničke panorame protkane su dvojakim strujanjima: dijaspore nude svoje škole; protok između Sovjeta, Amerikanaca iz Sjeverne i iz Južne Amerike, Zapadnih Evropejaca, nesvrstanih itd. pun je dijaloga, skrivenih prolaza i narativa koji slijede trgovačke rute, a sve to iza leđa prividno stabilne hegemonije blokova. Tema ove publikacije i ovog predavanje su priče i ozračja paralelne avangarde čiju siluetu na zidovima Zapadnog kanona tek treba pronaći.

Uz predavanje, Georg Schöllhammer će predstaviti knjigu Specters and Spirits of a Parallel Avant-garde koju je bečki tranzit. at izdao u sklopu dugoročnog suradničkog projekta u kojem je sudjelovao i WHW.

Urednici knjige su Georg Schöllhammer i Ruben Arevshatyan. U knjizi su različitim prilozima sudjelovali sljedeći umjetnici, kritičari, teoretičari i kustosi: Nancy Adajania, Ali Akay, Emin Alper, Ruben Arevshatyan, Vardan Azatyan, Hrach Bayadyan, Derya Bengi, Graciela Carnevale, Boris Chukhovich, Keti Chukhrov, Yasmina Dekkar, Daho Djerbal, Catherine Dossin, Bassam El Baroni, Tarek Elhaik, Mohamed Elshahed, Ali Essafi, Andreas Fogarasi, Vigen Galstyan, Ahmet Gürata, Vardan Jaloyan, Ana Longoni, Sohrab Mahdavi, Toni Maraini, Porter McCray, Matko Meštrović, Viktor Misiano, Iva Nenić, Fatih Özgüven, Lívia Páldi, Ozren Pupovac, Sperana Radulescu, Oleksiy Radynski, Yehuda E. Safran, Rasha Salti, Georg Schöllhammer, Catrin Seefranz, Dubravka Sekulić, Rayyane Tabet, Jaime Vindel, Mohanad Yaqubi i Ala Younis

Georg Schöllhammer je pisac, urednik i kustos, živi i radi u Beču. Pokretač je i urednik časopisa springerin, na čelu je organizacije tranzit.at te predsjednik Društva Július Koller iz Bratislave. Od 2004 do 2007 bio je glavni urednik documente 12 te autor koncepta i urednik svih časopisa documente 12. Izložbe i projekti u kojima je nedavno sudjelovao i oni koji su u pripremi uključuju: tranzit, New Museum, New York (2014); Unruhe der Form (Nemir forme), Wiener Festwochen – Secesija, Akademija lijepih umjetnosti i Museum Quarter, Beč (2013); Changing the Image (Mijenjati sliku), u suradnji s Hedwig Saxenhuber, mumok, Beč (2013); Trespassing Modernities (Nadilaženje moderniteta), SALT, Istanbul (2013); Sweet Sixties (Slatke šezdesete), Galerija Nova, Zagreb (2013); Soviet Modernism 1955-1991 (Sovjetski modernizam 1955-1991), AZW, Beč (2012); Moments (Momenti), ZKM, Karlsruhe (2012); Manifesta 8 u suradnji s tranzit.org, Murcia (2010); KwieKulik, Wroclaw (2009); 6. Međunarodno bijenale suvremene umjetnosti u Gyumri (2008) i Void (Praznina), Tanzquartier, Beč, (2008). Istraživački projekti: Slatke šezdesete (2011, u tijeku); L’internationale, Van Abbemuseum iz Eindhovena, Muzej suvremene umjetnosti iz Barcelone, Muzej suvremene umjetnosti iz Ljubljane, Muzej moderne umjetnosti iz Antwerpena (2011, u tijeku); i Bivši Zapad (2009-11). Bio je umjetnički direktor Viennafair-a 2011. zajedno s Hedwigom Saxenhuber.
Nedavno je objavio knjige KwieKulik, 2013 i Moments: A History of Performance in 10 Acts (Momenti: Povijest performansa u 10 činova), 2013.

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova
Foundation for Arts Initiatives/FfAI