04.03.2021.
|
|
performativno predavanje i razgovor
Hrvoje Hiršl: Limit reprezentacije

GOST:
Hrvoje Hiršl

MODERATORICA:
Martina Kontošić

performativno online predavanje i razgovor:
04/03  2020,  18 h

instalacija u izlogu Galerije Nova:
08 – 13/03 2021

Performativnim predavanjem na engleskom jeziku na Zoom platformi i prezentacijskom instalacijom u izlogu Galerije Nova, umjetnik Hrvoje Hiršl predstavit će svoje istraživanje reprezentacije kroz promišljanje kvantne razine i ljudskog iskustva.

U nastavku projekta Supostojanje, započetog u sklopu programa Galerije Nova u 2020., primarno se oslanjajući na svjetlo, a nadograđujući se na zvuk, krećemo kontra samorazumljivih aspekata ovih formi, kako u društveno-kulturnom kontekstu tako i u kontekstu samog žanra. Prvim iz serije performativnih predavanja i prezentacijskih instalacija, u temu ulazimo neizravno, a svjetlom se bavimo posredno, kroz čin viđenja i reprezentacije.

Kako autor ističe,”Kvantna domena pokazuje nam kakav je zapravo čin viđenja. To je čin dodira, u određenom smislu agresivan čin, čin bombardiranja određenog objekta fotonima ili drugim valovima. Da bismo nešto vidjeli potrebno je odbiti milijarde čestica / valova s površine objekta kako bi ih registrirali naši uređaji ili osjetila. Na neki način, naša realnost, ako je ne dodirujemo, ako s njom ne komuniciramo, ona se ne registrira za nas, nije tamo – ne postoji. Da bismo vidjeli neviđeno i nevidljivo, potrebna nam je neka vrsta reprezentacije. Nevidljivo je hipoteza, teorija, konstrukt koji još nije dokazan. Tek kad to dokažemo, kad postane dio našeg uobičajenog iskustva, konačno to možemo vidjeti. Naše oči vide samo djelić elektromagnetskih valova, prije svega svjetlo, pa čak i tada ograničeni frekvencijskim rasponom – ne vidimo infracrveni i ultraljubičasti spektar”.

Stoga Hiršl predstavlja “čin viđenja kao čin razumijevanja, a razumijevanje kao prepoznavanje. Prepoznati nešto, znači da je to već doživljeno prije. Znači da i nove stvari vidimo kao stare, kao nešto što smo već vidjeli”. Hrvoje Hiršl će u ovom eksperimentalnom predavanju obuhvatiti pitanja granica reprezentacije i vidljivosti na rubu naših osjetila i uma, ali i demonstrirati kako umjetnici mogu sudjelovati u otkrivanju spoznaja spekulativnim metodama.

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa suvremene i medijske umjetnosti. Glavne teme su ograničenja medija, automatizacija, kompleksni sustavi i kibernetika. Njegov rad obuhvaća: interaktivne instalacije, zvučne instalacije, video instalacije, printeve, itd. Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija Crossing Parallels 2021 (Delft); Bildraum Studio 2021.(Beč); DordtYart Artists-in-Residence 2015. (Dordrecht); TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. U 10 godina umjetničkog djelovanja imao je 11 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi. Nominiran je za nagradu T-HT 2012. i T-HT 2013. kao jedan od petero umjetnika koje je žiri osobno pozvao. Jedan od hrvatskih predstavnika na Biennalu Dizajna u Londonu 2016. Član je AR.S (algoresearch.systems) istraživačkog kolektivna i osnivač I’MM_ Media Lab u Zagrebu. Trenutno radi na projektu knjige za Institut mrežnih kultura, Amsterdam. Publikacija je predviđena za objavu u prvom tromjesečju 2021. godine.

Projekt Supostojanje 2: Prostori svjetla kojeg kurira Martina Kontošić, istraživat će mogućnosti građenja novih produkcijskih izložbenih metodologija i alternativnih diskurzivnih pristupa putem svjetlosno-zvučnih intervencija.

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i medija RHGrada Zagreba i Zaklade Kultura nova.