22.10.2015.
|
|
predavanje
Emily Pethick, Umjetnost organizacije
Emily Pethic (foto: Damir Žižić)

GOŠĆA:
Emily Pethic

Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb
četvrtak, 22/10/2015, 19h

Predavanje Emily Pethick Umjetnost organizacije predstavit će aktivnosti londonske galerije The Showroom, izlagačkog prostora koji je usredotočen na kolaborativnu i procesualnu umjetničku produkciju. The Showroom je osnovan 1983, i poznat je po značajnoj podršci ambicioznim produkcijama novih radova u ključnim trenucima umjetničkih karijera, često za umjetnike koji do tada nisu imali veliku vidljivost u Londonu. Naglasak programa je na novim produkcijama koje nastaju u otvorenom i diskurzivnom procesu suradnje između umjetnika, profesionalaca iz drugih disciplina i lokalne zajednice. U posljednjih šest godina Showroom je razvio program kojem je fokus na suradničkim procesima, te na tome kako se znanje proizvodi i dijeli s različitim publikama. To uključuje i poticanje dugotrajnije posvećenosti brojnim pitanjima, konceptima i temama kao i izgradnju odnosa i oblika razmjene s lokalnom publikom, grupama te drugim zainteresiranim zajednicama. Ova prezentacija podijelit će nekoliko primjera tih praksi te otvoriti neka razmišljanja o poziciji organizacije koja se kolektivno stvara ovakvim djelovanjem. U svom programu The Showroom, također, naglašava kritičku teoriju, edukaciju i javne diskurzivne programe, te kontinuirano surađuje s vodećim londonskim sveučilištima kao što su Goldsmiths, University of London, The Slade, University of London i The Royal College of Art.

Emily Pethick direktorica je Showrooma u Londonu od 2008. godine. Od 2005. do 2008. bila je direktorica Casca, Ureda za umjetnost, dizajn i teoriju u Utrehtu u Nizozemskoj. Bila je kustosica Cubitta u Londonu 2003/2004. Za Showroom je naručila i producirala brojne nove radove od The Otolith Group (2009.), Lawrence Abu Hamdana (2012.), Petre Bauer (2012.), Ciare Phillips (2013.), Ricarda Basbauma (2013.), Wendelien van Oldenborgh (2015.). Godine 2010. pokrenula je platformu Communal Knowledge, koja razvija odnose sa publikom iz lokalnih zajednica, koje su često obilježene visokom razinom siromaštva. Također je suosnivačica javno-zagovaračkih mreža Common Practice u Londonu koja zagovara podršku za male umjetničke institucije i European Network Cluster. Sudjelovala je u pripremi brojnih kataloga te surađivala s časopisima među kojima su Artforum, Frieze, Afterall, The Exhibitionist i dot dot dot te uredila knjige poput Casco Issues X: The Great Method (2007., s Peiom Aguirreom), Casco Issues XI: An Ambiguous Case (2008., s Marinom Vishmidt i Tanjom Widmann), Circular Facts (2011., s Mai Abu EIDahab i Binnom Choi), izd. Sternberg Press) i Cluster: Dialectionary (2014., s Binnom Choi, Mariom Lind i Natasom Petrešin-Bachelez, izd. Sternberg Press).

Program podupiru:

Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Program Evropske Unije Kreativna Evropa
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova
Zaklada za razvoj civilnoga društva

Ovo predavanje dio je zajedničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti koji provode Što, kako i za koga/WHW iz Zagreba, Tensta Konsthall iz Stockholma te Latvijski centar za suvremenu umjetnost/LCCA iz Rige, uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.