27.05. – 13.06.2015.
|
|
izložba
Javna knjižnica
Javna knjižnica, Galerija Nova, 2015. (foto: Ivan Kuharić)

memoryoftheworld.org

SUORGANIZATORI: Multimedijalni institut mi2 i WHW

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
27/05 – 13/06/2015.

otvorenje izložbe i vodstvo:
srijeda, 27/05/2015, 19h

 

“Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim” – od svojih početaka u 18. stoljeću institucija javne knjižnice razvijala se u graničnom prostoru tog procesa. Nije dopuštala da klasna podjela i čelična logika tržišta diktiraju tko ima pristup znanju i obrazovanju kao sredstvima u promjeni svijeta. Ne čudi stoga što intenzivna komercijalizacija obrazovanja proteklih desetljeća i aktualne mjere štednje ciljaju izbrisati prostor zajedničkog bivanja, spoznavanja i djelovanja, a režim intelektualnog vlasništva cilja prema tome da iskorjeni i samu ideju o univerzalnom pristupu znanju za svakog člana društva. Jaz između mogućnosti i društvene zbilje samo se produbio dostupnošću znanja koje je donijelo internetsko doba.
Javna knjižnica zbrinjava i nosi kolektivno sjećanje svih izazova i borbi s umjetno stvaranim oskudicama, zabranjenim znanjem i ekskluzivnim teritorijima. U aktivaciji memorija javne knjižnice nalazi se ključ samog njenog opstanka, ali i nešto puno važnije: ključ borbe za zajedničko upravljanje zajedničkim resursima.

Izložba u Galeriji Nova nastavak je dosadašnje suradnje projekta Javna knjižnica, kustoskog kolektiva WHW i Multimedijalnog instituta. Projekt je do sada predstavljen na međunarodnim izložbama “Draga umjetnosti” u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti – Metelkova i Calvertu 22 u Londonu, te na izložbi “Stvarno korisno znanje” u Muzeju Reina Sofía u Madridu.

Raniju temu umjetnosti kao infrastrukture izložba i novi postav Javne knjižnice,  nastavljaju razradom teme aktivacije materijala taktičkih arhiva i slobodnih digitalnih zbirki.

Izložba u štutgartskom Kunstvereinu 2014. predstavila je Javnu knjižnicu kao zbirku zbirki, a kao osnovni narativni postupak uzet je format repertorija (formular koji se u arhivistici koristi za opis zbirke). U Galeriji Nova predstavit ćemo taktičke arhive MayDay Rooms iz Londona, Učitelj neznalica i njegovi komiteti iz Beograda, slobodne digitalne repozitorije Library Genesisaaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga (K_O_K), (Digitalizirani) Praxis, digitalizirani opus Midnight Notes Collective te Textz.com.

Poseban aktivacijski naglasak biti će dan digitalnim repozitorijima: UbuWeb i Monoskop. Koristeći resurse ova dva repozitorija WHW je kurirao izbor umjetničkih i dokumentarnih filmskih i video radova, tekstova, zvučnih priloga i knjiga. Virtualna hibridno-arhivska izložba odvija se u nekoliko etapa i obuhvaća izbor radova koji u različitim medijima i iz različitih povijesnih perspektiva tematiziraju prolematiku autorskih prava, javnih resursa, društvene odgovornosti kulture i umjetnosti te otpore cenzuri.

1poglavlje: Umjetnost i njezino nezadovoljstvo

Predstavljeni umjetnički radovi, tekstovi i dokumentacijski materijali bave se odnosom umjetnosti spram samog pojma umjetnosti i njezinog institucionalnog okvira, kritički promišljajući ideološke postavke Umjetnosti kao institucije i  institucija u kojima djeluje, predlažući nove modele djelovanja, ili ukazujući na imanentne mogućnosti i trenutke utopijskog otvaranja.

2. poglavlje: Umjetnost nije ogledalo, umjetnost je čekić

Ovaj izbor dokumentarnih i umjetničkih filmova, knjiga i zvučnih radova odbacuje modernističku ideju umjetničke autonomije u korist protesta, kritike, utopijskog društvenog eksperimenta i revolucionarne propagande. Bilo da je riječ o umjetnosti u izravnoj službi revolucije, edukativnom potencijalu umjetnosti ili radikalizaciji privatne sfere, ovaj izbor istražuje porozne granice između umjetnosti i angažmana, u kojoj umjetnička gesta kao instrument borbe protiv različitih oblika opresije, kolonijalizma i imperijalizma vodi ka društvenoj transformaciji.

3. poglavlje: Prava i slobode, trikovi i podvale

Predstavljeni umjetnički radovi, knjige i glazbeni i zvučni zapisi bave se pitanjima slobode izražavanja, cenzure, intelektualnog vlasništva, hakerskog pokreta, trikova i kulturnih praksi koje podupiru i unaprijeđuju slobodan protok informacija i znanja. Izbor radova pokriva širok raspon tema i žanrova te različita vremenska razdoblja, koje povezuje ukazivanje na mogućnosti i metode borbe protiv privatizacije, uniformnosti, ograničenja i i ukidanja sloboda i prava.

Tijekom trajanja izložbe u Showroomu će na raspolaganju biti selekcija knjiga vezanih uz pitanja knjižnica, razvoja informacijskih znanosti, medijske teorije i zajedničkih dobara na posudbi iz Medijskog arhiva Multimedijalnog instituta.

radno vrijeme izložbe
utorak – petak: 12 – 20h
subota: 11 – 14h

radno vrijeme čitaonice
četvrtak – petak 12 do 20h
subota 11 – 14h

Izložba je dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Zaklada Kultura nova