13.12.2021.
|
|
razgovor i projekcija
Ana Hušman: Simbioze i filmosinteze
Foto: Vanja Babić
GOŠĆA:
Ana Hušman
MODERACIJA:
Ana Dević
Kino Kinoteka, Kordunska 1, Zagreb
13/12/2021, 19 h
“Razgovor uz pokretne slike prezentirat će materijale na kojim radim već neko vrijeme. Slike koje ga čine dolaze iz obiteljskih albuma i arhiva, novijih materijala s nedjeljnih ručkova gdje osim osobnih razmirica razmišljamo i kako doprinijeti svjetskoj revoluciji i miješaju se s filmskim snimkama pejzaža, zemlje, fotosinteze. Fokus je na procesima, postupcima obrade tla, sedimentaciji, uslojavanju, dodiru, posmatranju, sudjelovanju. Kroz te procese želim uspostaviti nove veze, drugačije interpretacije i rastvoriti determinirane uloge, želim ponuditi novu dobrodošlicu za vidljiva i nevidljiva bića.” A. H.
Ana Hušman prema vlastitim riječima “radi dugo i sporo”. Razgovor s autoricom uz pokretne slike prilika je za tematiziranje međufaza i međuprostora između produkcija kroz procese bilježenja, snimanja, razmišljanja i montiranja. Razgovarat ćemo o radnim metodama i pokušajima njihovih transformacija u širokom spektru tema koje se bave suodnosima prirode i društva.
Događanje je dio WHW-ove serije filmskih programa i razgovora To je stvar brige, razgovor o stablima.
Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.
WHW se zahvaljuje Kinu Kinoteka, Mariju Kozini, Maji Jurić Ivoš i timu Kinoteke na suradnji i ugošćavanju.
Tehnička realizacija: Kino Kinoteka
Program su podržali:
Grad Zagreb
Hrvatski audiovizualni centar – HAVC
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova
Polje