WHW Akademija poziva na predavanje Miguela A. Lópeza 
Miguel A. López i Cecilia Vicuña na otvorenju retrospektive Cecilia Vicuña. Dreaming Water, Museo Nacional de Bellas Artes, Čile, 2023.

U utorak, 27. lipnja 2023. u 14:00 CET LINK  pridružite se javnom online predavanju Pismo Ceciliji Vicuñi Miguela A. Lópeza!

Nakon intenzivnog programa radionica i seminara ljetne škole WHW Akademije, peto izdanje WHW Akademije nastavlja s održavanjem online seminara za umjetnike WHW Akademije i javnog online predavanja s piscem i kustosom Miguelom A. Lópezom.

Ispreplićući sjećanja vezana uz njegovo prijateljstvo s umjetnicom Ceciliom Vicuñom i refleksije o njezinom radu, ovo predavanje predstavlja britku kreativnu praksu Cecilije Vicuñe u obliku pisma upućenog umjetnici. Cecilia Vicuña je pjesnikinja, umjetnica, autorica i aktivistkinja koja u svom radu istražuje jezik, sjećanje, raspadanje, izumiranje i izgnanstvo. U središtu njezine prakse su gorući problemi suvremenog svijeta, uključujući ekološko uništenje, ljudska prava, kulturnu homogenizaciju i ekonomsku nejednakost.

Pismo Ceciliji Vicuñi otkriva Lópezove intimne uvide u višegodišnju suradnju s Vicuñom, kao i učinak njezinih visceralnih ispreplitanja riječi i sjemena, zvuka i niti, inkanskih quipua i krvi.

Miguel A. López također će voditi seminar sa sudionicima/cama WHW Akademije 2023 pod nazivom Disidentske fikcije u zemlji mizoginije.

Ovaj seminar u dva dijela bavit će se različitim recentnim sjecištima vizualne kulture i transfeminističkih borbi u Latinskoj Americi, kao i umjetničkim oblicima otpora prema dominantno patrijahalnom javnom polju kulturne produkcije. To uključuje istraživanje rada umjetnica i aktivista kao što su filozof, drag queen i aktivistkinja Giuseppe Campuzano koji je osnovao Museo Travesti del Peru (2003.-2013.), indigenous slikarica Rosa Elena Curruchich, pripadnica naroda Kachiquel, i queer izvođačica Naomí Rincón Gallardo.

WHW Akademija koncipirana je kao obrazovni model koji kombinira online i fizičke susrete te istražuje participativne načine umjetničke produkcije i proizvodnje znanja. Kroz suradničke vježbe, seminare, prezentacije, rasprave, radionice i kolektivne akcije, Akademija njeguje intenzivnu razmjenu između sudionika/ca, profesorskog tima i lokalnog konteksta.

Miguel A. López je pisac i kustos. U svojoj praksi fokusira se na ulogu umjetnosti u politici i javnom životu, kolektivni rad i dinamiku suradnje te queer i feminističko prepisivanje povijesti. Kustos je Bijenala umjetnosti u Torontu 2024. Od 2015. do 2020. bio je glavni kustos, a kasnije i su-direktor organizacije TEOR/éTica iz Kostarike. Godine 2019. kurirao je retrospektivnu izložbu “Cecilia Vicuña: Seehearing the Enlightened Failure” u Witte de With (sada Kunstinstituut Melly) u Rotterdamu, koja je kasnije obišla Mexico City, Madrid i Bogotu. Njegovi drugi recentni kustoski projekti su: “Sila Chanto & Belkis Ramírez: Aquí me quedo / Here I Stay,” ICA-VCU, Richmond (2022.), “Hard To Swallow. Anti-Patriarchal Poetics and New Scene in the Nineties,” ICPNA, Lima (2021), “And if I devoted my life to one of its feathers?” Kunsthalle Wien, Beč (2021.), i “21 Bienal de Arte Contemporânea SESC_Videobrasil. Comunidades Imaginadas,” SESC, São Paulo (2019.). Autor je knjige Ficciones disidentes en la tierra de la misoginia (Disidentske fikcije u zemlji mizoginije, 2019.) i su-urednik knjige The Words of Others: León Ferrari and Rhetoric in Times of War (Svjetovi drugih: León Ferrari i retorika u vrijeme rata, 2017.). Tekstovi su mu objavljivani u časopisima kao što su Afterall, Artforum, e-flux, Art in America, Journal of Visual Culture, Manifesta Journal. Dobitnik je ICI-jeve nagrade Independent Vision Curatorial Award 2016.

WHW Akademija je neovisni, besplatni, interdisciplinarni studijski program za nove i mlade umjetnike/ce pokrenut 2018. godine, a realizira se u partnerstvu sa zbirkom Kontakt, koja u fokusu ima eksperimentalnu i neoavangardnu umjetnost srednje, istočne i jugoistočne Europe. Kao i prethodnih godina, i u 2023. program ostaje usmjeren na strategije koje svoje polazište i izvor inspiracije nalaze u umjetničkim praksama zastupljenim u zbirci Kontakt.

 

Glavni pokrovitelji WHW Akademije su zbirka Kontakt / Zaklada ERSTE i Zaklada za umjetničke inicijative (FfAI).

WHW Akademiju podržavaju:

Program Kreativna Europa Europske unije
Zaklada Kultura nova

Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding