Peta generacija WHW Akademije
Ljetna škola WHW Akademije, Zagreb 2022. (foto: Sanja Bistričić-Srića)

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je početkom travnja 2023. krenulo peto izdanje WHW Akademije. Sesije se odvijaju uživo i online, te se intenziviraju tijekom svibnja uz program Ljetne škole, koja će se održati od 16. do 23. svibnja 2023. u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu. Cilj WHW Akademije 2023. je stvoriti okruženje za angažiranu eko-društvenu participativnu kulturnu produkciju. U fokusu ovogodišnjeg programa su eko-socijalne i somatske prakse, umjetničke ekologije, briga, kolektivizam i odrast, odnosno metodologije koje razvijaju umjetnici/e i kulturni/e radnici/e u angažiranoj interakciji sa svojim okruženjem.

Program Ljetne škole uključuje dva javna događanja:

Petak, 19. svibnja 2023., Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, Zagreb, 18 sati

Pridružite nam se u razgovoru s članicama i članovima profesorskog tima: Yael Davids, Adelitom Husni-Bey, Pablom Martínezom i Marinom Naprushkinom, kao i polaznicima i polaznicama WHW Akademije 2023.: Glebom Amankulovim, Larissom Araz, Kemilom Bektešijem, Klarom Burić, Katjom Crevar, Ariom Farajnezhad, Đejmi Hadrović, Hu Yunom, Mari Kalabegashvili, Ivanom Mirchevskom, Jelisavetom Rapaić i Ritom Süveges te gostujućim sudionicama Ljetne škole, Pennie Key i Lenom Pozdnyakovom

Razgovarat ćemo o tome kako se oformiti u privremeni kolektiv tako što ćemo bivati i promišljati zajedno. Kako u edukacijskom okruženju su-kreirati potporu? Kako briga i obrazovanje mogu biti emancipatorne prakse? Kroz ovo neformalno druženje s cijelom ekipom petog izdanja WHW Akademije, uz piće i grickalice, pozivamo vas da pružite dobrodošlicu sezoni 2023. WHW Akademije.

Nedjelja, 21. svibnja, Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, Zagreb, 10 – 11 sati 

Umjetnica Yael Davids održat će praktičnu radionicu u kojoj će sudionicima i sudionicama predstaviti Feldenkraisovu metodu kroz niz vježbi koje ćemo raditi zajedno. Feldenkrais metoda polazi od naše potporne strukture – kostura, te međusobnih odnosa svih njegovih dijelova, naglašavajući njihovu međuovisnost. Temeljna premisa Feldenkrais metode je omogućiti maksimalnu potporu uz minimalan otpor – kako bismo postali svjesni vlastitih mikro-pokreta – te tražili alternativne pokrete kada smo suočeni s naporom. Broj sudionika je ograničen i stoga molimo prijave na mail.

Program ljetne škole uključuje sesije Feldenkraisove metode, intervencije, seminare i radionice s Adelitom Husni-Bey, Yael Davids, Pablom Martínezom i Marinom Naprushkinom. Kroz niz tjelesnih i somatskih suradničkih vježbi, seminara, prezentacija, diskusija, radionica i kolektivnih akcija, ljetna škola WHW Akademije potiče intenzivne odnose razmjene između polaznika, profesorskog tima i lokalnog okruženja. 

Profesorski tim u 2023. godini čine: Yael Davids, Adelita Husni-Bey, Miguel A. López, Pablo Martínez, Marina Naprushkina, farid rakun/ruangrupa i WHW. Pored njihovih, održavat će se i ciklus javnih predavanja i radionica u sklopu Večeri s WHW Akademijom, uz sudjelovanje brojnih umjetnika i kustosa te ranijih polaznica i polaznika WHW Akademije u diskusijama i izlaganjima. ‍

Kroz seminare i radionice, ovaj program iznova promišlja i razvija strukture koje nam daju potporu i drže nas na okupu – naša tijela, zajednice i okoliš.

Više informacija o polaznicama i polaznicima te profesorskom timu pronaći ćete web stranici WHW Akademije.

 

WHW Akademija je neovisni, besplatni, interdisciplinarni studijski program za nove i mlade umjetnike. Pokrenut je 2018. i realizira se u partnerstvu sa zbirkom Kontakt u čijem je fokusu eksperimentalna i neoavangardna umjetnost u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Kao i prethodnih godina, i u 2023. program ostaje usmjeren na strategije koje svoje polazište i izvor inspiracije nalaze u umjetničkim praksama zastupljenim u zbirci Kontakt

Glavni pokrovitelji WHW Akademije su zbirka Kontakt / Zaklada ERSTE i Zaklada za umjetničke inicijative.

Program WHW Akademije 2023. realizira se u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Artistic Ecologies: New Compasses, Tools and Alliances kojim koordinira WHW u suradnji s Rijksakademie van beeldende kunsten iz Amsterdama i Neue Nachbarschaft / Moabit iz Berlina. U fokusu projekta su umjetnost, ekologija i društvena uključivost, a sastoji se od presjeka triju obrazovnih programa: WHW Akademije, te Rijksakademie i Moabit Mountain Collegea koje vode naši partneri. Radionica Marine Naprushkine sa sudionicima WHW Akademije dio je platforme Zajednice učenja, a radionice Yael Davids i Pabla Martíneza dio WHW programa Prakse brige.

U programu ljetne škole sudjelovat će bivši polaznici rezidencijalnog programa Rijksakademie i Moabit Mountain Collegea

Zahvaljujemo Kulturnom centru mladih Ribnjak na suradnji u realizaciji programa.WHW Akademiju  podržavaju:

Program Kreativna Europa Europske unije
Zaklada Kultura nova
Ured za kulturu, međunarodne odnose i civilno društvo Grada Zagreba
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding