Nova izložba u rujnu: Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast!
Rupali Patil, I echo a thousand times after you, Agnes - if we opened people up, we’d find landscapes -2, 2020.

Nakon Pariza, Budimpešte, Venecije i Barcelone 9. Međunarodna konferencija o odrastu održat će se u Zagrebu od 29. kolovoza do 2. rujna 2023.

Pod istim nazivom kao i konferencija Planet, ljudi, skrb-to se zove odrast!, izložba je zamišljena u dijalogu i partnerstvu s 9. Međunarodnom konferencijom o odrastu u Zagrebu. Izložba je usmjerena na potencijale socio-metaboličke transformacije koju naša društva trebaju poduzeti da bi se vratila u razumne okvire unutar ograničenja planeta te da bi očuvala emancipaciju i solidarnost za sve.

Izložba na kojoj kustosica Ana Dević / WHW okuplja umjetnike i umjetnice Marwu Arsanios, Željka Beljana, Marinu Naprushkinu, Rupali Patil, Dana Perjovschog, Selmu Selman, Marka Tadića i Ceciliu Vicuñu otvara se 1. rujna 2023. u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) na Trgu žrtava fašizma 16 u Zagrebu. Program otvorenja uključuje promociju knjige Françoise Vergès A Decolonial Feminism u 18 sati i otvorenje izložbe u 20 sati. Izložba je otvorena do 10. rujna 2023.

Izložba iznova promišlja eko-društvene umjetničke prakse iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji nepravedne i ekstraktivističke logike neoliberalnog poretka. Umjetnike_ce uključene u izložbu zanima rekonfiguracija novih subjektiviteta promišljanjem zajedničkih dobara, ponovnim korištenjem, prenamjenom, agitiranjem i dijeljenjem, kao i pokretanjem novog imaginarija kroz kolektivnu želju, radost i solidarnost.

Izložba će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU), Zagreb. Produkcijski tim WHW-a čine Ana Kovačić, Gordana Borić i Sara Mikelić. Za izložbeni dizajn odgovoran je Marko Tadić, a za tehničku podršku i postav Marin Kovačević i Vedran Grladinović.

Organizacijski tim konferencije uključuje organizacije iz Zagreba aktivne u polju znanosti, ekologije, istraživanja, aktivizma i vizualne kulture: IPE – Institut za političku ekologiju, DOOR – Društvo za  oblikovanje održivog razvoja, Multimedijalni institut (MaMa), Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Znanstvenici za klimu i Što, kako i za koga/WHW.

9. Međunarodna konferencija realizira se u partnerstvu s Gradom Zagrebom i gradskim institucijama. Konferencija će se održati u gradu pogođenom pandemijom i potresom koji provodi municipalističku zelenu transformaciju te koji se preoblikuje za sigurnije i bolje stoljeće, iako prekarno i klimatski ugroženo. Ona će okupiti preko 500 sudionica i sudionika: znanstvenica, aktivista, teoretičarki, istraživačica i kulturnih radnika iz cijelog svijeta.

Bogati konferencijski program uključuje brojne sudionike_ce, a neki od keynote govornika_ca su Kohei Saito, Françoise Vergès, Roland Nkwain, Karin Doolan, Ngam, Diana Ürge-Vorsatz, Paul Stubbs.

Prateći program Degrowth Week Festivala zagrebačkoj publici nudi niz besplatnih kulturno-umjetničkih, diskurzivnih i aktivističkih sadržaja: filmski program o temi okoliša, izložbu, izvedbe i predavanja.

Ovdje možete provjeriti: Preliminarni program konferencije. Poslijepodnevni programi su besplatni!

 

Aktivnosti WHW-a u sklopu konferencije na Zagrebačkom Velesajmu, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb

31.8., 15 sati Françoise Vergès: Breathing: A Revolutionary Act, Zagrebački Velesajam

31.8. 16.30 sati Marwa Arsanios, farid rakun/ruangrupa: Artistic Ecologies Reimagining the Commons, Moderator: Pablo Martínez

 

WHW realizira svoje aktivnosti u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Artistic Ecologies: New Compasses, Tools and Alliances kojeg provodi s Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam i Neue Nachbarschaft/Moabit.

Boravak Marwe Arsanios i farida rakuna/ruangrupa dio je programa mini-rezidencija, gostovanje Pabla Martíneza dio je WHW programa Prakse brige.

 

Izložba je otvorena u HDLU:
Srijeda – petak: 11.00 – 19.00
Subota i nedjelja: 10.00 – 18.00
Zatvoreno ponedjeljkom, utorkom i praznicima

 

WHW program podržavaju:

Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Foundation for Arts Initiatives
Hrvatski audiovizualni centar-HAVC
Kontakt Collection/ERSTE Foundation
Program Kreativna Europa Europske unije
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova