5. generacija WHW Akademije vraća se u Zagreb
Ljetna škola WHW Akademije 2023., Zagreb (foto: Sanja Bistričić-Srića)

Nakon intenzivnog programa Ljetne škole WHW Akademije, koja je uključila niz radionica i grupnih vježbi, peto izdanje WHW Akademije nastavlja se ponovnim gostovanjem svih umjetnica i umjetnika 5. generacija WHW Akademije u Zagrebu, uz zajedničko javno događanje s umjetnicom i pedagoginjom Adelitom Husni-Bey. Okupljanje je planirano za četvrtak, 26. listopada 2023. u 18 sati u zagrebačkom Centru mladih Ribnjak (Velika dvorana, 1. kat), Park Ribnjak 1.

Adelita Husni-Bey predstavit će svoj film Razglednice s pustog otoka (Postcards from the Desert Island) iz 2012. godine, koji prati skupinu učenika/ca (7-11 godina) javne škole École Vitruve u Parizu. Učenici su dobili zadatak izgraditi pusti otok u svojoj školi, bez nekih posebnih uputa. Tijekom trotjedne radionice upoznali su se s idejom samoupravljanja, manjkom institucija, abolicijom, imigracijom, značajem javnog prostora te građanskim neposluhom kroz praksu anarho-kolektivizma.

Nakon projekcije filma slijedi istraživanje ‘utjelovljene pedagogije’ kao metode za kritičku analizu društvenih kontradikcija i tenzija. Sudionice/i WHW Akademije i Adelita će raspravljati, demonstrirati i potaknuti publiku da koriste svoja tijela za učenje, i to prema modulu Call and Response u kojem su bili sudjelovali. Nalik na zbor, ovaj modul temeljio se na ‘pozivima’ (calls) sudionica/ka, koji su razmijenili i okupili ono što je proizišlo iz njihovih pojedinačnih praksi. Njihovo zajedničko vrijeme bilo je strukturirano oko sljedećih pitanja: Kako možemo kolektivno odgovoriti na međusobne ‘pozive’? Kako dubinski slušati?

WHW Akademija osmišljena je kao obrazovni model koji kombinira online i fizičke susrete te istražuje participativne oblike umjetničke produkcije i proizvodnje znanja. Kroz suradničke vježbe, seminare, prezentacije, rasprave, radionice i kolektivne akcije Akademija potiče intenzivnu razmjenu između sudionika/ca, profesorskog tima i lokalnog okruženja.

Adelita Husni-Bey umjetnica je i pedagoginja koja se bavi anarho-kolektivizmom, kazalištem i kritičkim pristupom pravu. Organizira radionice i producira publikacije, emisije i izložbe radove koristeći pedagoške modele koji njeguju nekompetitivnost kroz okvir suvremene umjetnosti. Njezin rad uključuje aktiviste, arhitektice, pravnike, školsku djecu, spoken-word pjesnikinje, glumce, urbanistkinje, fizikalne terapeute, studentice i pedagoge, a sastoji se od stvaranja prostora otvorenih prema kolektivnoj praksi. Na Talijanskom paviljonu na 57. venecijanskom bijenalu 2017. godine izložila je video-instalaciju koja je u fokusu imala anti-ekstraktivističke borbe i čitanje tarota kao pedagošku praksu. Stipendistica je Centra Vera List 2020.–2022. s projektom usmjerenim na radikalne promjene društvenih odnosa koje su posljedica prošlih i sadašnjih pandemija.

 

WHW Akademija realizira se uz potporu Zbirke Kontakt / Zaklade ERSTE iz Beča Zaklade za umjetničke inicijative.

WHW realizira ovu aktivnost u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Care ecologies kojeg provodi s partnerima G&A Mamidakis foundation, State of Concept Athens i Idensitat.
Događanje je dio programa Nova u Centru financiranog posebnim javnim pozivom Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba.

WHW Akademiju podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Hrvatski audiovizualni centar – HAVC
Kontakt Collection/ERSTE Foundation
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba
Program Kreativna Europa Europske unije
Trust for Mutual Understanding
Zaklada Kultura nova