09.04.2022.
|
|
radionica
Yael Davids: radionica Feldenkraisa
Foto: Sanja Bistričić

VODITELJICA: Yael Davids

DAZ/Društvo arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb
09/04 2022, 18 h

Sat Feldenkraisa s Yael Davids bit će praktična vježba u kojoj sudionici sudjeluju u praktičnoj radionici Feldenkrais metode. Metoda Feldenkrais sagledava strukturu koja nas podržava – kostur i korelacije između svakog njegovog dijela naglašavajući njihovu međuovisnost. Ključna premisa Feldenkraisa je da omogući maksimalnu podršku uz minimalni napor kroz osvještavanje vlastitih mikro pokreta i traženje alternativnih pokreta kad dođe do naprezanja. Broj sudionika je ograničen pa vas molimo da prijavu pošaljete na mail.

U prvom programu mobilnosti u sklopu projekta Necessary Connections. New threads of experimental pedagogy kojeg WHW provodi uz podršku programa i-Portunus Houses, Davids će tražiti alternativne perspektive na pitanje kako konceptualiziramo i prakticiramo pedagoške vrijednosti. Metoda Feldenkrais naročito potiče autonomiju interpretacije pri čemu sudionici postaju svjesni svojih sposobnosti i navika kretanja; ovo rastakanje ustaljenih ideja ima potencijal da se primijeni u drugim sustavima učenja.

Yael Davids (1968. Kibbutz Tzuba) proučava svojstva u kojima tijelo funkcionira kao dokumentarno sredstvo. Istražuje kako se kolektivno naslijeđe i društveno nabijeni narativi isprepliću s pojedinačnim biografijama i senzibilitetima te postaju iskustvo konkretnog svijeta koji je definiran jedinstvenom konačnošću. Njezin rad se često sastoji od performansa u kojima ljudsko tijelo igra glavnu ulogu. Davids je studirala vizualnu umjetnost na Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu, kiparstvo na Pratt Institutu u New Yorku i koreografiju i plesnu edukaciju na Remscheid Akademiji u Remscheidu. Obrazovanje za praktičarku Feldenkraisa stekla je na programima Amsterdam International Feldenkrais® Teacher Training, International Feldenkrais training education, Neve-Shalom, Izrael i Istituto di Formazione Feldenkrais, Feldenkrais – Awareness Through Movement, Milano. Živi i radi u Amsterdamu.

WHW zahvaljuje Društvu arhitekata Zagreba/DAZ na suradnji u realizaciji programa predavanja i radionice Yael Davids.

Program podržavaju:
Program Kreativna Europa Europske komisije
European Cultural Foundation
Kontakt Collection / ERSTE Foundation
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Zaklada Kultura Nova
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Pilot program i-Portunus Houses za Europsku komisiju provodi konzorcij organizacija koje su prve razvile europske programe mobilnosti u kulturi. Konzorcij i-Portunus Houses koordinira Europska kulturna fondacija (Amsterdam), glavni provoditelj mobilnosti je MitOst (Berlin), a glavni partner za evaluaciju i analizu je Zaklada Kultura Nova (Zagreb).

Potrebno donijeti opremu:
• karimat ili dekicu • udobnu, toplu i komotnu odjeću • jastuk (nije nužno)