07.07.2020.
|
|
predavanje
Vladimir Ryzhkovskyi, Memory, Speak: bilješke o putovanju iz ukrajinske post-imperijalne periferije u postkolonijalnu modernost drugog svijeta

GOST:
Vladimir Ryzhkovskyi

Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb
utorak, 07/07/2020, 20h

Društveni i politički događaji mogu naglo poljuljati poznate terene sjećanja, ostavljajući nas na nepoznatom i uzbudljivom teritoriju – stanju izmaknutosti koje zauzvrat može postati izvorom političke, intelektualne i umjetničke kreativnosti. Predavanje će rasvijetliti neočekivane odjeke pokreta Black Lives Matter na poznate krajolike evropskih, a naročito srednjo- i istočno-evropskih, politika sjećanja. Polazeći od vlastitog geopolitičkog itinerera, koji uključuje Sovjetski Savez, Ukrajinu i SAD, a određen je nasljeđem niza povijesnih i političkih događanja, ratova i revolucija koji se odigravaju na realnom i imaginarnom frontu sjećanja, Vladimir Ryzhkovskyi će govoriti o mogućnosti da se postkolonijalna/dekolonijalna i antirasistička kritika aktiviraju kao alatke za sagledavanje globalno-kolonijalne genealogije istočne-evropske, „drugo-svjetske“ modernosti. Premda se teorijski naslanja na koncept „sovjetskog okcidentalizma“ što ga Ryzhkovskyi trenutno razvija u svom znanstveno-povjesničarskom radu, predavanje je – kao što sugerira i naslovna referenca na slavni autobiografski roman Vladimira Nabokova – zamišljeno prije svega kao „govor u prvom licu“ i istraživanje sjecišta između osobnog sjećanja (ili onoga što smatramo osobnim) i društveno-političkih zbivanja i okvira.

Rođen u Užgorodu, u Ukrajini, Vladimir Ryzhkovskyi studirao je rusku, sovjetsku i istočnoevropsku povijest u Ukrajini, Rusiji, i SAD-u. Doktorirao je na Sveučilištu Georgetown u SAD-u a u svom istraživačkom radu bavi se istraživanjem analitičkih potencijala i primjenjivosti postkolonijalne teorije na rusku imperijalnu i sovjetsku povijest.

Usmjeravajući se na umjetničke prakse i njihove institucionalne, izlagačke, političke i intimne okvire, serija predavanja Povijest umjetnosti i društva promatra povijest umjetnosti tzv. Istočne Europe u kontekstu europske politike nakon pada Berlinskog zida i nestanka komunizma s političkog horizonta angažirano razmatrajući povijesne narative i mjesto umjetnosti u sadašnjem trenutku.

Program podržavaju:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova