18.09. – 17.11.2012.
|
|
izložba
Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj
Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj, Galerija Nova 2012. (foto: Ivan Kuharić)

ORGANIZATORI:
Srpsko Narodno Vijeće i WHW

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
18/09 – 17/11/2012.

Izložba Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj pokušava rekonstruirati put spomenika NOB-e od raspada Jugoslavije i osamostaljenja Republike Hrvatske do danas. Tri tematske cjeline (Rušenje i devastacija; Transformacije u reprezentaciji NOB-e i Novi koncepti) upućuju na neke aspekte historijske situacije nastanka spomenika i njihovog rušenja. Postepeno razaranje socijalne stečevine Jugoslavije događalo se u sjeni ideološke borbe protiv “nazadnog” i “totalitarnog” projekta socijalističke Jugoslavije. Spomenici NOB-e kao materijalni izraz ideologije bratstva i jedinstva i solidarne borbe naroda Jugoslavije nisu se mogli uklopiti u novonastalu političku situaciju.

Na izložbi će bit prikazane arhivske fotografije, kao i fotografije sadašnjeg stanja spomenika snimljene u protekle tri godine trajanja projekta. Za vrijeme trajanja izložbe održavati će se disusije na kojima ćemo detaljnije raspravljati o prošlosti i sadašnjosti, te pokušati dati neke ideje za budućnost spomenika NOB-e.

organizatori: Srpsko Narodno Vijeće i WHW

izložbu su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture RH
Rosa Luxemburg Stiftung

Izložba se realzira u sklopu projekta WHWa Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?) koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.