11.09.2012.
|
|
predavanje
Kathrin Rhomberg, Dekonstrukcija profesionalizma
Christoph Schlingensief, Strah u srcu stvari, Galerija Nova, 2012. (foto: Ivan Kuharić)

GOŠĆA:
Kathrin Rhomberg

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
utorak, 11/09/2012, 20 h

 

Je li moguć rad izvan normalizirajućeg polja sustava suvremene umjetnosti i njegovih hiper profesionaliziranih struktura i produkcijskih uvjeta?

Na primjeru, među ostalima, umjetničkih strategija Christopha Schlingensiefa, moglo bi biti korisno proučiti alternativne pristupe građenju kritičke svijesti o društvenim, političkim i psihološkim deficitima kojima se treba baviti. Schlingensiefova anarhična energija i spremnost da se razbijaju pravila i visoke i popularne kulture napadala je strukture poretka nametnute od strane dijalektički istreniranih praksi koje svojataju autoritet nad načinima kako se objašnjava i intrpretira svijet. Takvim djelovanjem stvarao je vrstu “profesionalnog dilentatizma” (Jörg van der Horst) koji se referirao na “drugog” onkraj normi hiper profesionalnih struktura i produkcijskih standarda u polju umjetnosti, politike, medija i svakodnevnog života.

Predavanje najavljuje izložbu Ausländer raus! Christopha Schlingensiefa koja će se 4. prosinca 2012. otvoriti u Galeriji Nova, u sklopu projekta Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?).

Kathrin Rhomberg je nezavisna kustosica, ko-kustosica dugoročnog programa Former West i dopisni član bečke Secession. 2011. godine bila je kustosica izložbe Christoph Schlingensief – Strah u srcu stvari, BAK, basis voor aktuele Kunst, Utrecht. Njeni prijašnji kustoski projekti uključuju: 6. berlinski bijenale, Berlin, 2010; Roman Ondák Loop, Paviljon Češke i Slovačke, 53. venecijanski bijenale, Venecija 2009; Ion Grigorescu: u tijelu žrtve 1969–2008, Muzej moderne umjetnosti, Varšava, 2009; Sanja Iveković. Opća opasnost. Radovi 1974–2007 (s Natašom Ilić), Fundació Antoni Tàpies, Barcelona, 2007; Projekt migracija, Koln, 2002–2006 (s Marion von Osten), i Manifesta 3, Ljubljana, 2000. Živi u Beču.

Program predavanja Galerije Nova podržavaju:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Program Europske Unije Kultura 2007-2013

Sva događanja u Galeriji Nova suorganiziraju WHW i AGM