06.04.2018.
|
|
predavanje
Sandi Hilal i Alessandro Petti: Arhitektura egzila, unutar i protiv stanja stalne privremenosti
The Concrete Tent (foto: Anna Sara)

GOSTI:
Sandi Hilal i Alessandro Petti

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
06/04/2018, 19h

Izbjeglički kampovi uopće ne bi trebali postojati: oni predstavljaju zločin i politički neuspjeh. Više od stoljeća, kampovi potkopavaju zapadnjački pojam grada kao građanskog prostora u kojemu su prava građana zapisana i priznata. Kampovi se podižu s namjerom da se unište. Nije predviđeno da imaju povijest i budućnost; predviđeno je da se zaborave. Povijest izbjegličkih kampova konstantno se briše, a odbacuju je države, humanitarne organizacije, međunarodne agencije, pa čak i same izbjegličke zajednice, u strahu da ikakvo priznanje sadašnjosti potkopava njihovo pravo na povratak. Jedina priznata povijest u izbjegličkim zajednicama je ona koja se sastoji od nasilja, patnje i poniženja. Kako da onda razumijemo život i kulturu koje ljudi grade u kampovima, unatoč patnji i marginalizaciji?

Sandi Hilal i Alessandro Petti razvili su umjetničku praksu temeljenu na istraživačkim projektima koja je i teorijski ambiciozna i praktično uključena u borbu za pravdu i jednakost. Osnovali su Campus in Camps, eksperimentalni obrazovni program koji se provodi u izbjegličkom kampu Dheisheh u Betlehemu, s ciljem da nadiđu konvencionalne obrazovne strukture stvaranjem prostora za produkciju kritičkog i utemeljenog znanja. S Eyalom Weizmanom su 2007. osnovali DAAR / Decolonizing Architecture Art Residency u Beit Sahouru u Palestini, s ciljem spajanja arhitektonskog studija i umjetničke rezidencije koji bi okupili arhitekte, umjetnike, aktiviste, urbaniste, filmaše i kustose na projektima s temom politike i arhitekture.

Predavanje je dio suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje realiziranog uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Program Evropske Unije Kreativna Evropa
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova