01. – 16.03.2019.
|
|
izložba
Polugodište/Midterm
Foto: Domagoj Kunić

UMJETNICI_E:
Laura Barić, Jakub Danilewicz, Philippa Driest, Vida Guzmić, Hobotnica, delfin i drugi, Larion Lozovoy, Petra Mrša, Jelena Petric & Anđela Tenšek

KUSTOSICE:
Što, kako i za koga/WHW

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

otvorenje izložbe:
01/03/2019, 19 h

Nakon četiri mjeseca intenzivnog rada WHW Akademija predstavlja rezultate vježbe koju su kroz niz razgovora, međusobnih suradnji te kolektivnih i individualnih umjetničkih istraživanja razvijali njezini polaznici Laura Barić, Jakub Danilewicz, Philippa Driest, Vida Guzmić, Larion Lozovoy, Petra Mrša, Jelena Petric i Paky Vlassopoulou.

Prateći inicijalnu ideju WHW Akademije da koristi Zbirku Kontakt kao referentnu točku, polaznici Akademije pozvani su da istraže radove i autore iz kolekcije, te da oblikuju svoj rad u nehijerarhijskom dijalogu s odabranim radovima iz zbirke Kontakt, koristeći ih kao okidače za procese vlastitih istraživanja. Iako ove procese pokazujemo u izložbenom formatu, odmičemo se od ideje vježbe kao zadatka koji mora biti uvježbavan kako bi se usavršavao. Izložba nije zamišljena kao prezentacija finalnih radova već kao trenutak suočavanja s povijesnim radovima, kolegama umjetnicima i umjetnicama, te imaginarnom i stvarnom publikom. Namjera je otvoriti proces umjetničke i kustoske produkcije i kolektivne prakse obostranog učenja u sklopu WHW Akademije.

Proteklih mjeseci vježba se odvijala u dijalogu s kustoskim kolektivom WHW i rezidencijalnim profesorima WHW Akademije 2018/19: Benom Cainom, Tinom Gverović i Sanjom Iveković. U sklopu Akademije do sada su održani dvotjedni intenzivni seminari koje su vodili Pierre Bal-Blanc (u suradnji s Manuelom Pelmuşom) i Rajkamal Khalon, te niz predavanja i seminara koje su održali Greg de Cuir Jr., Mladen Domazet, Charles Esche, Božena Končić Badurina, Oscar Murillo, Kathrin Rhomberg, Dubravka Sekulić, Saša Šimpraga, Marko Tadić, Jelena Vesić i Želimir Žilnik.

Podrška:
Erste foundation
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding
Zaklada Kultura Nova