20.02. – 30.03.2013.
|
|
izložba
Koliko fašizma?
Milica Tomić, Jednog dana umesto noći, bljesnuće rafal iz mitraljeza kad drukče svetlost ne može doći, 2009., Galerija Nova, 2013. (foto: Ivan Kuharić)

UMJETNICI_E:
Lawrence Abu Hamdan, Milijana Babić, Gert Jan Kocken, Avi Mograbi, Milica Tomić
KUSTOSICE:
WHW

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
22/02 – 30/03/2013.

petak, 22/02/2013.
18h, otvorenje izložbe uz vodstvo umjetnika kroz radove
17h, predavanje: Lawrence Abu Hamdan, Potpuna istina

Dokukino, Preradovićeva 5, Zagreb – gostovanje Avija Mograbija
23. i 24./02/2013.

Polazeći od istoimene zbirke tekstova slovenskog filozofa i političkog aktivista Rastka Močnika objavljene 1995. serija izložbi i pratećih programa Koliko fašizma? nakon predstavljanja u Bergenu, Utrechtu i Antwerpenu nastavlja se programom u Zagrebu. Koliko fašizma? istražuje oblike organizirane, sustavne, i često zakonski utemeljene netolerancije koja prožima suvremenu javnu sferu, putanje kojima se ona razvija u posljednjih dvadeset godina, kao i načine na koji politička apatija podržava oblike ‘mekog’ fašizma u svakodnevnom životu. Radovi na izložbi bave se političkim manifestacijama u kojima se očituje oživljavanje fašizma u točkama tenzija suvremenih demokracija: rastom nacionalističkih osjećaja i anti-imigracijskih zakona, nijekanjem, zataškavanjem i iskrivljavanjem povijesti, normalizacijom rata i nasilja, te brojnim oblicima prisilne administracije svakodnevnog života.

Oblik pitanja omogućava da uz prepoznavanje simptoma fašizma u suvremenim društvima osvijestimo činjenicu da uprkos njihovoj brojnosti i konstantnom rastu oni nisu nepromjenjivi i ne vode nužno ka potpuno razvijenim fašističkim režimima. Uvijek su na djelu ljudski odabiri i konkretni činovi koji će fašizam utkati u tkivo društva ili ga spriječiti, a akteri tih odabira i činova smo mi.

Istraživanje suvremenih manifestacija fašizma kustoski kolektiv WHW započeo je izložbom Detalji u Bergen Kunsthallu u Bergenu 2011. godine, i nastavio dvjema povezanim izložbama Koliko fašizma?, organiziranima u BAKu – Basis voor actuele kunst u Utrechtu i Extra Cityju u Antwerpenu 2012., te izložbom koja se upravo otvara u Zagrebu.

17h, predavanje: Lawrence Abu Hamdan, Potpuna istina

Lawrence Abu Hamdan će na predavanju Potpuna istina predstavit svoj najnoviji audiodokumentarac The Whole Truth (2012, 30 min), drugi dio trilogije audioradova posvećenih razumijevanju promjenjive uloge svjedočenja u kontekstu novih imigracijskih politika, tehnologija umjetne inteligencije i medicinskih znanosti.
Poticaj za audiodokumentarac Potpuna istina je primjena analize glasa kao detektora laži, metode koju u novije vrijeme uvode evropske vlade, kao i ruska i izraelska, a njome se služe i granične agencije i osiguravajuća društva diljem svijeta. Ta metoda tretira glas kao svojevrsni stetoskop, instrument za mjerenje tjelesnih reakcija na stres i napetost, materijalni kanal koji omogućuje vlasti da zaobiđe govor i dublje uroni u tijelo podanika. Dokumentarac, koji eksperimentira s radijskim konvencijama, sastoji se od zbirke razgovora s programerima, antropolozima i poduzetnicima na području biometrijske industrije iz Nizozemske, SAD-a i drugih zemalja. Slušateljima nudi svjež pogled na to kako se istina tvori, kome je važna i tko se njome smije služiti, te propituje današnje konvencije svjedočenja i njihov odnos spram traume, slobode govora, tehnologije i tijela.

Lawrence Abu Hamdan radi na doktoratu i predaje na odsjeku za vizualne kulture na koledžu Goldsmiths, London. Radovi su mu, među ostalim, nedavno predstavljeni na samostalnim izložbama u The Showroom, London i u CASCO-u, Utrecht, te na skupnim izložbama u Tensta Konsthall, Stockholm; Extracityju, Antverpen i Taipei bijenalu (2012). Njegova hibridna praksa uključuje i pisanje za Cabinet Magazine i za 10. Sharjah bijenale, a pripada i grupi koja vodi umjetnički prostor Batroun Projects na sjeveru Libanona.

Izložba Koliko fašizma? je dio dvogodišnjeg projekta pod nazivom Početi što bolje možemo (Kako govorimo o fašizmu?), koji Što, kako i za koga/WHW provodi u suradnji s Tensta Konsthallom iz Stockholma i Grazer Kunstvereinom iz Graza.

projekt su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Hrvatski audio vizualni centar
Mondriaan Fund
Ministarstvo kulture RH
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Program Europske Unije Kultura 2007-2013

Zaklada Kultura nova