06.06.2022.
|
|
predstavljanje instalacije
Isidora Todorić: (jednostavne oči)(po šest na svakoj strani glave)
Foto: Sanja Bistričić

UMJETNICA: Isidora Todorić

KUSTOSICE: Nina Goropečnik i Lara Reichmann

Prezentacija i razgovor s Isidorom Todorić:
06/06 u 19h, Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb

Rad Isidore Todorić (jednostavne oči)(po šest na svakoj strani glave) izravno odgovara na zatečenu situaciju ispred Galerije Nova. U blizini Showrooma Galerije Nova nalazi se betonska žardinjera. Osim velikog kestena ispred galerije, to je jedino unaprijed određeno mjesto gdje se može uspostaviti kurirana priroda. Nedavno je jedna posebna situacija – invazija šišarskog moljca – poremetila red tog malog ekosustava i zbog parazita je sve što je tamo raslo moralo biti iščupano. Ovaj je, gotovo neprimjetan događaj, čije su točne okolnosti nepoznate, postao polazište za site-specific projekt umjetnice Isidore Todorić. Suptilna intervencija u žardinjeri postavlja okvir za virtualni prostor njenog rada kojemu se može pristupiti putem QR koda, polu-izmišljene rekonstrukcije onoga što se dogodilo, dodirujući teme vidljivosti, pripovijedanja i arhiviranja.

Isidora Todorić pohađa magisterij iz kiparstva i suvremene umjetničke prakse na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, gdje je prethodno završila diplomski studij na odsjeku za video i nove medije. Semestar je provela na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Taktikom promatranja, prikupljanja i arhiviranja građe iz prostora koji obitava, Todorić istražuje primarne oblike društva i umjetnosti.

Razgovor koji prethodi otvorenju instalacije (jednostavne oči)(po šest na svakoj strani glave) dio je programa Ciklus približavanja koji podržava Ministarstvo kulture i medija.