25.09. – 15.11.2014.
|
|
izložba
Draga Umjetnosti
Siniša Ilić, Bez naslova, 2013., Galerija Nova, 2014. (foto: Ivan Kuharić)

UMJETNICI_E:
Chto delat?, Siniša Ilić, Sanja Iveković, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Marina Napruškina, Mladen Stilinović

KUSTOSICE:
WHW

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
25/09 – 15/11/2014.

“Draga umjetnosti”, pisao je Mladen Stilinović 1999., pišem ti jedno ljubezno pismo kako bih te udobrovoljio i potaknuo da me katkad posjetiš“. Uvijek svjestan vlastitog suučesništva i uključenosti, u svom obraćanju umjetnosti Stilinović iznosi niz zabrinutih, poetskih, enigmatičnih i skromnih napomena o položaju umjetnosti u suvremenom svijetu, o njezinoj recepciji i distribuciji. U svom pismu umjetnosti Stilinović propituje i vrijednost umjetnosti, koja se prečesto prevodi isključivo u novčanu vrijednost, ili, kako piše: “Brza manipulacija, brzi novac, brzi zaborav.” Usmjerena na međupovezanost umjetnosti i politike, i opterećena prirodom „nedjelotvornosti“ umjetnosti, izložba pokušava postaviti nužna pitanja: Zašto nam je umjetnost još potrebna, i što danas očekujemo od nje? Što ona obećava i što mi zauzvrat obećavamo njoj? I što se događa kad se to obećanje ne ispuni, kad se iznevjeri, ili naprosto iscrpi?

Draga umjetnosti pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji usložnjavaju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Razmatrajući niz proturječnih, heterogenih metoda koje afirmiraju izdržljivost, izdržavaju neodlučnost i suočavaju se s pogrešnim razumijevanjem, predstavljeni radovi proučavaju kako zbunjenost, žaljenje, odnos prema vlasništvu, uspostavljanje i rušenje vrijednosti, podrška i solidarnost utječu na suvremenu umjetničku praksu i na definiranje nečije prakse u odnosu na rasprave o prekonfiguraciji područja umjetnosti i njezina odnosa prema političkome.

Izložba Draga Umjetnosti prvi put je organizirana u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova 2012. godine u Ljubljani, a 2013. predstavljena je u Calvert 22 Foundation u Londonu.

Povodom izložbe u Ljubljani objavljen je katalog s tekstovima Mladena StilinovićaWHWa i Stephena Wrighta, dostupan na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani

Radno vrijeme Galerije Nova:
utorak – petak: 12 – 20h
subota: 11 – 14h

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova
Foundation for Arts Initiatives/FfAI