12.12.2012.
|
|
predavanje i promocija
Thomas Keenan, Mengeleova lubanja: začeci forenzičke estetike

GOST:
Thomas Keenan

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
srijeda, 12/12/2012, 18h

U Jeruzalemu je 1960. održan sudski proces Adolfu Eichmannu i počelo je “doba svjedoka”. Grupa forenzičara je 1985. otkrila tijelo Josefa Mengelea u Brazilu i time promijenila shvaćanje dokaza u diskursu o ljudskim pravima. U predavanju će se istraživati nastanak objekta u procesuiranju ratnih zločina, uvjeti njegove prezentacije, kao i estetske operacije uključene u dešifriranje “govora stvari”.

Knjiga Mengeleova lubanja: začeci forenzičke estetike izlazi u izdanju Multimedijalnog instituta, u prijevodu Tihane Bertek.

Thomas Keenan predaje književnu teoriju i ljudska prava na Bard College, gdje vodi Human Rights Project. Autor je knjiga Fables of Responsibility: Aberrations and Predicament in Ethicss and Politics (Stanford University Press, 1997), a s Wendy Chun uredio je New Media, Old Media: A History and Theory Reader (Routledge, 2006). S Eyalom Weizmanom koautor je knjige Mengele’s Skull (Sternberg, 2012). Izložba Antiphotojournalism, koju je kurirao s Carlesom Guerrom, održana je u La Virreina u Barceloni i u FOAM u Amsterdamu 2010-11; za festival Zoom kurirao je i Aid and Abet, projekt s fotografima iz VII Photo Agency.

Gostovanje Thomasa Keenana suorganiziraju WHW i Multimedijalni institut mi2

Podrška:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba
Trust for Mutual Understanding

program Europske Unije Kultura 2007-2013