25.09.2014.
|
|
predavanje
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša: Name Readymade

GOSTI:
Janez Janša, Janez Janša

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
25/09/2014, 19h

 

“Kad su trojica umjetnika promijenila svoja imena u Janez Janša, time su zapravo usvojili poziciju koja je kritična prema državi. I prema slovenskoj vladi u kojoj je, kako se donedavno činilo, sva mjesta zauzela jedna jedina osoba – Janez Janša. (…) Multipliciranjem imena Janeza Janše funkcija premijera zauzela je tim specifičnim umjetničkim činom mjesto slično onome koje zauzimaju konzerve Campbellove juhe u djelima Andyja Warhola.” (Zdenka BadovinacName Readymade, listopad, 2008.)

Trojica umjetnika učlanila su se 2007. godine u Slovensku demokratsku stranku (SDS) i službeno promijenila svoja imena u ime Janez Janša, u ime slovenskog premijera koji je ujedno i na čelu te stranke. Svaki put kada bi im bilo postavljeno pitanje zašto su to učinili, odgovor je bio “iz osobnih razloga”. Name Readymade je putovanje različitim etapama i aspektima toga čina i njegovim posljedicama uključujući posljedice u javnoj sferi, u odnosima i one intimne. U pitanju je i promišljanje o tome kako se u zapadnim društvima shvaćanje osobnog imena poistovjećuje ili razlikuje od pitanja osobnog identiteta.

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

My Name is Janez Janša

Janez Janša je konceptualni umjetnik, performer i producent, živi u Ljubljani. Autor je brojnih videa, performansa, instalacija i radova u novim medijima predstavljenih na izložbama, festivalima i u okviru predavanja diljem svijeta. Režirao je film My Name Is Janez Janša, suosnivač je i ravnatelj Aksioma – Instituta za suvremenu umjetnost u Ljubljani te umjetnički director Aksioma | Project Space.

Janez Janša je umjetnik, pisac, performer te redatelj interdisciplinarnih performansa kao i konceptualnih i vizualnih umjetničkih djela. Njegov rad sadrži jaku kritičku i političku dimenziju i fokusiran je na odnose između umjetnosti i socijalnog i političkog konteksta. Objavio je knjigu JAN FABRE – La Discipline du chaos, le chaos de la discipline, (Armand Colin, Paris 1994) te bio glavni urednik časopisa za izvedbene umjetnosti MASKA od 1999. do 2006. godine. Ravnatelj je ljubljanske Maske, instituta koji se bavi izdavaštvom, produkcijom i edukacijom.

Janez Janša je vizualni umjetnik čiji se rad smješta na sjecište tradicionalnih vizualnih umjetničkih praksi, konceptualne umjetnosti i novih medija. Predstavljao je Sloveniju na 50. Venecijanskom bijenalu 2003. godine. Njegovi radovi bili su izloženi i na bijenalima u Sao Paolu, Pragu i Limericku, te na brojnim drugim izložbama. www.zigakariz.com

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova
Foundation for Arts Initiatives/FfAI