25.05. – 12.06.2013.
|
|
izložba
Izgledi Arkzina
Izgledi Arkzina, Galerija Nova, 2013. (foto: Ivan Kuharić)

ORGANIZIRA:
Multimedijalni institut

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
28/05. – 12/06/2013

MULTIPLICATION OF TEXT IS A SOCIAL ACT

Osvrnuti se danas na izgled(e) Arkzina, znači pretpostaviti kako je upravo tzv. vanjština [VIZUALNA PREZENTACIJA SADRŽAJA] bila dobra šansa za aktivističko djelovanje – jednako važna, pa možda i važnija od nekakvog otvaranja važnih, pa i traumatičnih društveno-političkih tema [KRŠIĆ].

Arkzinov dizajn, to jest njegova navodna nečitljivost, bio je u stanju ozbiljno oštetiti mentalno zdravlje mnogih: od  dežurnih čuvara narodnog zdravlja, preko profesionalnih novinara, pa do korektne i kritičke inteligencije koja je na svojem pohodu u mainstream Arkzinov eksperiment oko dizajna smatrala samo zanemarivom ekstravagancijom.

KAKO NE MOŽE TAKO, VIDI ARKZIN!  

Dekonstruktivistička prezentacija na djelu u Arkzinu kao jedna drukčija politizacija dogodila se u vrijeme dubokih promjena. Lokalno, to je  tranzicija iz samoupravnog socijalizma prema realnom kapitalizmu. Globalno, to je pojava digitalnih tehnologija i desktop publishinga. Dizajnerske prakse u Arkzinu su simptom time uvjetovanih novih režima rada, a ujedno i neprestano propitivanje tih dispozitiva; s onu stranu spektakla države i tržišta. Politizacija dizajna – na razmeđu kraja tiska i primitivnog Interneta – tu je operativna metafora novih oblika intelektualnog rada, tim presudnija što neposredno pretpostavlja komunikativnu i komunitarnu dimenziju društvenog djelovanja. Odbijajući da se svrstaju u red neshvaćenih (nacionalnih) proroka s elitističkim pretenzijama arkzinovci su u ovoj sredini svejedno, makar nevoljko, anticipirali izgled mogućih demokratskih medija, pa i jedne antagonističke demokratske kulture.

JERUVEREN SAMGUTENBERGOVA SE GALAKSIJA NAD NAŠIM NEBOM POLAKO GASI,
SKORO VIDLJIVA GOLIM OKOM NA ZVEZDANOM NEBUA DA SE DO NAS NJENO ZRAČENJE JOŠ NIJE ČESTITO NI PROBILO.
[DANILO KIŠ, 1973.]

Izgledi Arkzina je prva od dvije izložbe posvećene Arkzinu. U jesen 2013. pripremamo izložbu Instaliranje javnosti u Galeriji Galženica.

 

Izgledi Arkzina / knjižica

 

Organizira Multimedijalni institut u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj  [www.mi2.hr // www.aestheticeducation.net]

Podrška:
European Cultural Foundation
Ministarstvo kulture RH
Program Europske Unije Kultura 2007-2013
Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba

Sva događanja u Galeriji Nova suorganiziraju WHW i AGM.