29.09.2022.
|
|
predavanje
Zbyněk Baladrán, Od društvenih fikcija do neoliberalnih potpisa u umjetnosti

GOST:
Zbyněk Baladrán

MODERACIJA:
Ana Kovačić, Maksym Khodak

zoom platforma
29/09/2022, 19h

Razgovor će se odvijati putem platforme Zoom i prenosit će se uživo putem Facebook stranice WHW Akademije.

Nakon intenzivnog suradničkog ljeta na WHW Akademiji, tijekom kojeg su sudionici/e radile s našom redovitom suradnicom, profesoricom Ivanom Bago, naš gost u rujnu je umjetnik i kustos Zbyněk Baladrán. Nakon online seminara zatvorenog tipa, Baladrán, jedan od sudionika ovogodišnje WHW Akademije, održat će predavanje u sklopu serije javnih događanja Večeri s WHW Akademijom, u kojem će predstaviti svoje stavove o umjetnosti u doba kasnog kapitalizma.

Zbyněk Baladrán u svom radu proučava teritorij “zapadne kulture” koristeći metode iz arheologije, etnografije i sociologije za istraživanje ne tako davne prošlosti. Zanimaju ga načini na koje sustavi, pravila i slučajnosti oblikuju život, posebno u kontekstu nasljeđa političke ljevice. Također istražuje ulogu predmeta kroz koje društvo, opsjednuto samim sobom, kreira slike svoje prošlosti i budućnosti.

U ovom predavanju Baladrán će govoriti o tome kako se u današnje vrijeme utjecaj umjetnosti na društvo ne razlikuje od bilo koje druge komodificirane usluge. Pokušat će odgovoriti na pitanje što je umjetnička praksa i koja joj je svrha, te ima li emancipatorski potencijal onkraj podržavanja individualizma. Baladrán će također predstaviti neke prijedloge kako se oduprijeti tržišnim pritiscima koji diktiraju većinu trendova i praksi na umjetničkoj sceni.

Razgovor moderiraju Ana Kovačić (WHW) i Maksym Khodak, sudionik WHW Akademije 2022.

Zbyněk Baladrán (r. 1973., Prag) je autor, vizualni umjetnik i arhitekt izložbi. U svom radu istražuje dijelove civilizacije koje nazivamo “zapadnim.” Koristeći metodologije slične onima koje se koriste u etnografiji, antropologiji i sociologiji, ovaj posthumanistički “arheolog” iskopava ostatke nedavne prošlosti, fokusirajući se pritom na društvene sisteme u odnosu na nasljeđe političke ljevice. Studirao je povijest umjetnosti na Odsjeku za umjetnost Sveučilišta Charles i nove medije na Likovnoj akademiji u Pragu. Godine 2001. bio je jedan od osnivača organizacije Display – Association for Research and Collective Practice, gdje radi kao kustos i organizator. Sudjelovao je na izložbama kao što su Manifesta 5, Donostia-San Sebastian; 11. Bijenale suvremene umjetnosti u Lyonu; 56. Venecijansko bijenale; i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku. Zastupaju ga Galerie Jocelyn Wolff iz Parisa; Gandy Gallery iz Bratislave; Hunt Kastner iz Praga; i zadruga Salvator Rosa.
www.zbynekbaladran.com

Predavanje Zbyněka Baladrána dio je projekta Artistic Ecologies: New Compasses, Tools and Alliances, koji je WHW nedavno započeo u suradnji s Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam, i Neue Nachbarschaft // Moabit, Berlin.

WHW Akademija realizira se u partnerstvu s kolekcijom Kontakt. WHW Akademiju financijski podupiru Kontakt / Zaklada ERSTE i FfAI – Foundation for Arts Initiatives.

Program podržavaju:
Program Kreativna Europa Europske unije
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba
Zaklada Kultura nova
Ministarstvo kulture i medija RH
Trust for Mutual Understanding (TMU)