14.03.2022.
|
|
razgovor i projekcija
Nina Kurtela: Ostaci izdržljivosti/ Raslojavanje nevidljivog
Foto: Sanja Bistričić

GOŠĆA:
Nina Kurtela

MODERATORICA:
Ana Dević

14/03 2022, 18 h
Kino Kinoteka, Kordunska 1, Zagreb

 

Nina Kurtela je multimedijalna umjetnica čiji se rad zasniva na koreografskim i site-specific praksama. Kroz svoju konceptualnu i često nematerijalnu umjetničku praksu koristi se metodologijama slučajnosti, izvedbenosti, izdržljivosti, prisutnosti, ustrajnosti i rituala dok propituje pojmove nematerijalnog rada, identiteta, pripadnosti, doma, sjećanja i intimnosti.

U formi artist talka Nina Kurtela pričat će o procesima i metodologijama svog rada u odnosu na nekoliko svojih izvedbenih projekata koji obuhvaćaju različite medije i forme: film, video, instalacije, performanse i pokret. Umjetnica će se osvrnuti i na svoj istraživački proces koje djeluju u međuprostorima izvedbenog, likovnog i video izričaja.

Zahvaćajući neke intimne preokupacije kao i specifičnosti društvenih odnosa koje stoje iza njih, Nina Kurtela kroz diskurs, slike i pokret dekonstruira vlastiti radni proces kao kontinuiranu tranziciju.

Događanje je dijelom WHW-ove serije video programa i razgovora Umjetničke ekologije i programa Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije.

Nina Kurtela je izlagala je i prezentirala radove u različitim kontekstima – od muzeja i galerija do filmskih, kazališnih i plesnih festivala te javnih prostora: KW Berlin, MUMOK Beč, MSU Zagreb, HKW Berlin, 104 Paris, Tokyo Opera City Gallery, Royal Albert Hall London, Ars Aevi Sarajevo, Tanz Im August Berlin, Transmediale Berlin, Oberhausen Film Festival, Survival Kit Riga, X-border Art Biennial Sweden itd. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića, te potom završila studij za suvremeni ples, koreografiju i kontekst – HTZ pri Universität der Künste u Berlinu. Godine 2017. u Zagrebu osniva umjetničku organizaciju Jagoda koja se bavi poticanjem diskurzivnog prostora, interdisciplinarnih suradnji, stavljanje fokusa na procesualnost umjetničkog stvaralaštva, te osnaživanje lokalne (umjetničke) zajednica kroz razmjenu različitih umjetničkih praksi i metodologija rada.