05. – 13.06.2017.
|
|
serija predavanja
Naše trenutno stanje
Thomas Regembal (https://mobile.twitter.com/stom01)

GOSTI:
Tyler Coburn, Adam Kleinman

KUSTOSICA:
Kate Sutton

 

Tyler Coburn: Ergonomske budućnosti
Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
05/06/2017, 20h

Adam Kleinman: Trump l’oeil
Klub Mama, Preradovićeva 18, Zagreb
13/06/2017, 20H

Pojam „napretka“ sa sobom povlači dobronamjerno uvjerenje da sve s vremenom mora ići nabolje. Kada govorimo o evoluciji temeljenoj na „opstanku najjačih“, skloni smo projicirati optimističnu humanost na te „najjače“, ne pomišljajući da odlike koje jednu vrstu čine dominantnom nad drugom možda ne uzimaju nužno u obzir dobrobit zajednice.

Trenutno proživljavamo trenutak u kojem se čini da je društvo u retrogradnom trendu, da klizi unazad nakon nekoliko desetljeća pretpostavljenog napretka. U ovoj seriji predavanja, koja će voditi spisateljica i kustosica Kate Sutton, koja trenutno živi i radi u Zagrebu, gostujući predavači ponudit će kreativan uvid u političko, ekonomsko i evolucijsko stanje u kojem se trenutno nalazimo.

Kate Sutton je spisateljica koja trenutno živi i radi u Zagrebu u Hrvatskoj nakon skoro desetljeća u Rusiji, gdje je radila kao kustosica neprofitnog umjetničkog prostora Baibakov Art Projects. Osim što piše članke i recenzije za časopise među kojima su Artforum, Bidoun, frieze, Ibraaz i LEAP, Sutton redovito piše i za Artforum.com.

 

05. 06. 2017. u 20:00 h
Tyler Coburn: Ergonomske budućnosti
Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

Za uvodno predavanje-performans 5. lipnja, umjetnik Tyler Coburn predstavit će svoj tekući projekt Ergonomske budućnosti. Ta multidisciplinarna inicijativa zamišlja kakav će učinak imati buduća evolucija na naše razumijevanje toga što to znači biti čovjek, te nasuprot tome, što znači odstupati od te definicije.

Tyler Coburn umjetnik je i pisac koji živi i radi u New Yorku. Sudjelovao je i na 11. bijenalu u Gwangjuu i na 10. bijenalu u Šangaju, Coburnova djela također su bila izložena u South London Gallery, Kunstvereinu u Münchenu, Kunsthalle u Beču, CCA u Glasgowu, Western Frontu u Vancouveru, Grazer Kunstvereinu, UCCA u Pekingu te Sculpture Centeru u New Yorku. Pisao je za e-flux journal, frieze, Dis, Mousse, te Rhizome.

13. 06. 2017. u 20:00
Adam Kleinman: Trump l’oeil
Klub Mama, Preradovićeva 18, Zagreb

Kritičar Adam Kleinman počastit će publiku 13. lipnja s Trump l’oeil, predavanjem koje će se nadovezati na Coburnovu dijalektiku o „normativnosti“ i „devijantnosti“ te ispitati strukture kontrole uma, od ispiranja mozga do memeova.

Adam Kleinman je većinom putujući pisac, kustos, edukator i povremeni performer. Glavni je urednik i pomoćni kustos u Witte de With u Rotterdamu te koautor mnogih knjiga i časopisa, uključujući Agenda, Artforum, e-flux journal, frieze, Mousse te Texte zur Kunst.

 

Nakon svakog predavanja, uz pitanja iz publike Kate Sutton razgovarati će s gostima. Razgovori će se voditi na engleskom. Više govornika bit će objavljeno najesen.

Program podržavaju:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova
Trust for Mutual Understanding/TMU
Foundation for Arts Initiatives