29.11. – 22.12.2016.
|
|
izložba
Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije), Druga epizoda
Janje moje malo, Druga epizoda, Institut Tomislav Gotovac, 2016. (foto: Ivan Kuharić)

KUSTOSICE:
WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg

otvorenje izložbi:
utorak, 29/11/2016, 18-21h
18h Galerija VN
19h Institut Tomislav Gotovac
20h Galerija Greta

 

Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) serija je izložbi temeljenih na kolekciji Kontakt.

Druga epizoda 29/11 – 22/12/2016.

Umjetnici u drugoj epizodi: Geta Brătescu, Anna Daučíková, Tim Etchells, VALIE EXPORT, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu , Tibor Hajas, Nikolaj Olejnikov, Ewa Partum, Mladen Stilinović, Artur Żmijewski

Druga epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) održava se u Galeriji VN, Galeriji Greta i Institutu Tomislav Gotovac. Nastavljajući kritičku kontekstualizaciju zbirke Kontakt iz Beča i produbljujući neke od tematskih cjelina predstavljenih u prvoj epizodi, druga epizoda fokusira se na pitanja seksualnosti unutar privatne i javne sfere te društvenog odnosa spram procesa starenja i smrti.

Institut Tomislav Gotovac, posvećen istraživanju, zaštiti i promociji Gotovčevog rada, djeluje u stanu u kojem je umjetnik proveo posljednje godine života. Institut predstavlja svojevrsnu “zatečenu” instalaciju nastalu specifičnim Gotovčevim tretiranjem nađenih i svakodnevnih predmeta i njegovim sveobuhvatnim pristupom kojim je, u maniri radikalnih umjetničkih praksi 20. stoljeća, cilj bio brisanje granica između života i umjetnosti. U dijalogu s Gotovčevim kontinuiranim interesom za konfrontaciju s malograđanskim predrasudama i za transformativne mogućnosti tijela u javnoj sferi, u Institutu će biti izložena site-specific instalacija ruskog suvremenog umjetnika Nikolaja Olejnikova, člana grupe Chto Delat, te dio fotografskog ciklusa poljske umjetnice Ewe Partum Samo-identifikacija (1980.). Ciklus Ewe Partum, u kojem umjetnica stvara začudne kompozicije umećući svoje golo tijelo u fotografije urbanih scena Varšave, nastavlja se u Galeriji Greta, gdje će biti izložen s radovima Mladena Stilinovića i VALIE EXPORT.

Teme vezane za pitanja društvene uvjetovanosti odnosa prema tijelu, rodnim stereotipima, seksualnosti, starenju i smrti u Galeriji VN predstavljene su radovima umjetnika različitih generacija: Gete Brătescu, Anne Daučíkove, Tima Etchellsa, Tomislava Gotovca, Iona Grigorescua, Tibora Hajasa, Nikolaja Olejnikova i Artura Żmijewskog. Izbor radova Tomislava Gotovca, posuđenih iz zbirke Sarah Gotovac, u Galeriji VN uključit će i prvi put izlaganu seriju Humor, duhovitu i nekorektnu seriju kolaža koja ismijava sve oblike društvenih konvencija vezanih uz seksualnost i njenu reprezentaciju.

Za vrijeme trajanja druge epizode i dalje su otvorene izložbe u Galeriji Nova i stanu Softić. Treća epizoda otvara se 16/12/2016, novim izložbama u Galeriji Nova, stanu Softić i prostoru POGON – Jedinstva.

Galerija VN
Ilica 163a
29/11 – 10/12/2016.
pon – pet 8 – 20h, subota 8 – 14h

Institut Tomislav Gotovac
Krajiška 29
29/11 – 22/12/2016.
uto – pet 12 – 20h, subota 11 – 14h

Galerija Greta
Ilica 92
29/11 – 4/12/2016.
pon – pet 12 – 20h, subota i nedjelja 11 – 17h

Izložbe otvorene u Galeriji Nova i stanu Softić u sklopu prve epizode traju do 10/12/2016.

Galerija Nova, Teslina 7
Stan Softić, Gajeva 2 / 6 (ulaz u pasaž nebodera s Trga bana Jelačića)
uto – pet 12 – 20h, subota 11 – 14h

Realizirano uz pomoć:
Austrijski kulturni forum Zagreb
Erste Foundation
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Hrvatski audiovizualni centar
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura Nova