18.12.2014.
|
|
predavanje
Bojana Piškur, Edukacija u polju umetnosti kao mogućnost političkog participiranja

GOŠĆA:
Bojana Piškur

Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb

Bojana Piškur je kustosica u Modernoj galeriji u Ljubljani. Njezin rad često se fokusira na pitanje kako se politički problemi manifestiraju u polju umjetnosti i kakav se odnos između njih uspostavlja, osobito u područjima bivše Jugoslavije i Latinske Amerike. Teme kojima se bavi uvijek smješta u širi društveni i politički kontekst, a neke od njih su: postavangarde u bivšoj Jugoslaviji, arhivi koji nedostaju, radikalno obrazovanje, novi oblici institucionalnosti, politike kuriranja, odnos umjetničkih formi i politike otpora, politike osjećanja i druge.

Od 2006. godine do 2014 . članica je Radical Education Collective (REC) koji se oformio pri Modernoj galeriji, iako je djelovao posve neovisno. REC je ujedno projekt, proces i metodologija istraživanja, a ljudi koji u njemu djeluju bave se političkim aktivizmom, migracijskim pokretima, anarhizmom, umjetnošću, antropologijom i drugim područjima. REC je pokrenut s namjerom da se stvori prostor kontakta između društvenih pokreta i umjetničke ustanove te da se stvore novi institucionalni oblici otpora, pri čemu otpor postaje zajedničko tlo za predviđanje novih pravila, tlo na kojem će se “susresti estetika i društveni otpor.”

Predavanje polazi od praktičnih iskustava nastalih u odnosu Radikalnog edukacijskog kolektiva i umjetničke ustanove, a naglasak je na “prevođenju” radikalne pedagogije u područja kulturne, kognitivne i ne-materijalne produkcije pri čemu se edukacija ne shvaća tek kao model nego i kao područje političkog participiranja ili, drugim riječima, kao teorijsko mišljenje popraćeno aktivnim političkim stavovima.
Predavanje razmatra sljedeća istraživanja i procese:

  • Otpor kao stvaranje – niz seminara u čijoj su organizaciji sudjelovali radnici doseljenici, politički aktivisti i kulturni radnici iz ljubljanskog centra za socijalnu skrb Rog (2008.)
  • Radnički upitnik – istraživačka inicijativa nastala na temeljima projekta Marxov radnički upitnik koji se događao u Madridu (Museo de Arte Reina Sofia i Workers Inquiry Group, 2010) i Beogradu (u suradnji s grupom Škart, 2012.-2013.)
  • Pedagogija prijateljstva – suočavanje antipsihijatrijskog pokreta/ludila s umjetničkom ustanovom, dio nedavno postavljene izložbe Politiziranje prijateljstva u Modernoj galeriji u Ljubljani

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives/FfAI
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova