04. – 05.05.2020.
|
|
predavanje i radionica
Theo Prodromidis: Prema kolektivnoj praksi interpersonalne brige

VODITELJ:
Theo Prodromidis

Zoom platforma
predavanje/radionica, 04/05 2020,  17h

radionica:
05/05 2020,  17h
(zatvorena radionica za polaznike/ce WHW Akademije)

4. i 5. svibnja objedinjujemo dva WHW-ova programa: radionicu za polaznike i polaznice druge generacije WHW Akademije i predavanje/radionicu koja je dio WHW-ovog programa Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti. Namjera tog programa je predstaviti umjetničke projekte i radove koji tematiziraju povijesne, ali i suvremene feminističke i druge emancipatorske i dekolonizirajuće umjetničke perspektive na intimne i političke aspekte brižnosti i skrbi u geografski različitim kontekstima, a sve u ime borbe za društvene promjene i solidarnost.

Theo Prodromidis pripremio je dvodnevni program koji se sastoji od predavanja otvorenog za javnost, ali i radionice idući dan samo za polaznike/ce WHW Akademije. Kao polazište uzeo je vlastitu povijest suradničkih umjetničkih praksi i radnih odnosa, promatrajući ih kroz izazove estetske produkcije u posljednjih 10 godina krize (za i od Atene) koja je kulminirala ove godine panepidemijom Covid-19. Sudionici i sudionice upoznat će se s nizom temeljnih područja povezanih s idejama i praksom solidarnosti, pedagogije i građanstva. Istražujući vlastite biografije, promislit ćemo odnose i suživot s ljudima oko nas, bilo da su nam blizu ili daleko.

Radionica je podijeljena u dvije sesije u trajanju od 90 minuta tijekom dva dana, a istraživat ćemo naše reakcije na primjećivanje, sudjelovanje, dijeljenje, aktivno slušanje, udruživanje, komplimentiranje, nadanje, praštanje i prihvaćanje te ćemo pokušati pronaći načine kako to podijeliti s ostatkom grupe.

Theo Prodromidis je vizualni umjetnik i redatelj koji živi u Ateni u Grčkoj. Studirao je suvremene medijske prakse na Sveučilištu u Westminsteru, a magistrirao umjetnost na Goldsmithsu, Sveučilište u Londonu, 2007. Izlagao je u galerijama, muzejima i na festivalima kao što su Furtherfield, Galerija Nova, State of Concept, 5. i 1. bijenale u Thessalonikiju, 4. Atenski bijenale, Werkleitz zentrum für medienkunst, itd.  Član je skupina Institute of Radical Imagination i Solidarity Schools Network. Dobitnik je stipendije Artworks za 2019.-2020. koju dodjeljuje Stavros Niarchos Foundation te suvoditelj projekta An album from our square u sklopu Victoria Square Projecta koji financira Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative (SNFPHI) na Sveučilištu Columbia.

WHW Akademija realizirana je u partnerstvu sa zbirkom Kontakt, a podržavaju je Kontakt / ERSTE Foundation i Foundation for Arts Initiatives.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu Grada Zagreba
HAVC – Hrvatski audiovizualni centar
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ured Zaklada Kultura nova
za udruge Vlade Republike Hrvatske