Isprika radi povrede ugleda, časti i autorskih prava Vladimira Kirina
Vladimir Kirin, detalj fotografije (obiteljska arhiva)

U razdoblju od travnja do lipnja 2023.g., u Galeriji Nova u Teslinoj ulici 7, prikazivali smo grupnu izložbu pod nazivom Viva La Transicion! u kojoj je sudjelovala i umjetnica Rajkamal Kahlon koja je na izložbi predstavila svoj rad pod naslovom “Draga Jugoslavijo, sa žaljenjem vas moram obavijestiti…” .

Nakon što je u Jutarnjem listu izašao članak o izložbi, obavješteni smo od strane nasljednice autorskih prava, gđe. Neve Kirin Bandalović i Hrvatske Autorske Agencije – CIV d.o.o. kao njezinog zastupnika, da rad “Draga Jugoslavijo, sa žaljenjem vas moram obavijestiti…” neovlašteno umnožava i prerađuje ilustracije Vladimira Kirina iz zbirke “Narodne nošnje Jugoslavije” jer nije traženo odobrenje za njihovo javno izlaganje, a pogotovo jer su istima dodani različiti elementi kako bi se izmijenio kako njihov izgled, tako i značenje ilustracija – čime umjetnica s kojom smo surađivali neovlašteno preradila tuđe autorsko djelo.

Spomenuta umjetnica je u svome radu neovlašteno koristila djela hrvatskog grafičara i slikara Vladimira Kirina (Zagreb 1894. – 1963.), mapu narodnih nošnji Jugoslavije, koje je isti izradio po narudžbi, kao dio etnografskog znanstvenog projekta, iako nije imala izričitu pisanu suglasnost autora odnosno nasljednice i nositeljice prava gđe. Neve Kirin Bandalović. O nedostatku suglasnosti nismo bili obaviještene kao organizatorice i kustosice izložbe, a uslijed nesmotrenosti i bez štetne namjere, kustosice to nisu provjerile kod umjetnice.

Premda vjerujemo da Rajkamal Kahlon nije imala zle namjere u odnosu na Vladimira Kirina i njegove nasljednike, ipak je njezinom intervencijom narušen umjetnički, kao i znanstveni, jer se radilo o etnografskom projektu, integritet Vladimira Kirina.

Radi svega navedenoga, ispričavamo se gđi. Kirin Bandalović, obitelji i svim štovateljima djela Vladimira Kirina i zahvalni smo na razumijevanju zbog kojeg protiv nas neće koristiti druga pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju.

Što, kako i za koga/WHW

 

Vladimir Kirin (iz obiteljske arhive)