01.04. – 31.12.2020.
|
|
multidisciplinarni projekt
Supostojanje – Prostori zvuka
Foto: Vanja Babić

KUSTOSICA:
Martina Kontošić

Video panel:
Natasha Kadin, Tereza Teklić i Evelina Turković: Kuriranje zvuka

Audio podcasti:
Mapiranje zvučnih krajolika galerijskih prostora
Bilješke o zvuku

Umjetnička publikacija:
Vanja Babić, Jasna Čagalj, Luana Lojić, Maja Rivić
Sve što čujemo postavlja zahtjeve

Projekt Supostojanje I: Prostori zvuka istraživao je i prezentirao potencijale zvuka kao umjetničke intervencije koja stupa u suodnos s drugim zvukovima, prostorima i poljem vizualnog, društveno-ekonomskim kontekstom te posebice, odnosom zvuka prema promatračima i slušateljima. Izložba Sve što čujemo postavlja zahtjeve održana je od 25.6. do 18.7. 2020. u Galeriji Nova, a činili su je radovi i suradnje umjetnica i umjetnika Vanje Babića, Jasne Čagalj, Luane Lojić i Maje Rivić. Izložbeni dio je nadopunjavalo istraživanje mogućnosti suživota zvuka i vizualne interpretacije zvučnih instalacija unutar galerijskog prostora. Kustosica Martina Kontošić je kroz razgovore s akterima domaće umjetničke scene pristupila akustičkom mapiranju izložbenih prostora (Galerija Prozori, Galerija VN, HDD galerija, Galerije Siva i dr.) producirajući podcaste koji će biti trajno dostupni na WHW mixcloud kanalu. Značajan dio projekta čini Razgovor o kuriranju zvuka s Natashom Kadin, Terezom Teklić i Evelinom Turković bio je posvećen prevođenju zvuka u galerijske i druge fizičke prostore te njihovom suživotu s vizualnim te će ostati trajno dostupan na WHW YouTube kanalu. Svojevrsnu kulminaciju završetak projekta čini podcast Bilješke o zvuku u kojem Vanja Babić, Luana Lojić i Maja Rivić, uz intervenciju Jasne Čagalj akrtikuliraju glasom i zvukom proces nastanka izložbe i međusobne suradnje. Prilika za još jedan eksperiment prevođenja zvuka u tekst i taktilno bila je i umjetnička publikacija Sve što čujemo postavlja zahtjeve kao još jedna kolaboracija umjetnika koji su sudjelovali u ovom projektu.

Natasha Kadin, Tereza Teklić i Evelina Turković: Kuriranje zvuka

Razgovor o kuriranju zvuka održan u prilagođenim uvjetima u Showroomu Galerije Nova 26. listopada bio je posvećen prevođenju zvuka u galerijske i druge fizičke prostore te njihovom suživotu s vizualnim. O vlastitim iskustvima i projektima te postojećim mogućnostima, prostorima produkcije i prezentacije zvučnih eksperimenata govorile su kustosice i kulturne radnice koje su svojim individualnim, ali i nastojanjima kroz kolektivno djelovanje, značajno doprinijele oprostorenju umjetnosti zvuka – Natasha Kadin, Tereza Teklić i Evelina Turković.

Natasha Kadin je kustosica i producentica. Voditeljica je splitske organizacije Mavena – 36 njezinih čuda koja djeluje u području osmišljavanja, produciranja i izvođenja projekata suvremene umjetnosti, kazališnih predstava, performansa, instalacija, umjetničkih intervencija, izložbi i novomedijskih umjetnosti. Organizatorica je platforme NMG@PRAKTIKA, novomedijskog izložbenog, diskurzivnog i edukativnog programa u Domu mladih Split, kao i umjetničko – ekološke multimedijalne platforme SILBA ENVIRONMENT ART. Osnivačica je i voditeljica sound art festivala Ispod bine koji se 2020. održava peti put.

Tereza Teklić, povjesničarka umjetnosti, koordinatorica, voditeljica i kustosica projekata u organizaciji udruge KONTEJNER, kojoj je područje interesa progresivna suvremena umjetnost te istraživanje uloge i značenja znanosti, tehnologije i tijela u društvu. Jedna je od inicijatorica interdisciplinarnog umjetničkog projekta Mjestimice svjetlo, u organizaciji udruge MJESTIMICE.

Evelina Turković, povjesničarka je umjetnosti, kustosica i likovna kritičarka. Urednica je emisija o vizualnim umjetnostima na Trećem programu Hrvatskoga radija (Triptih, Ogledi i rasprave, Slika od zvuka, Stvarnost prostora) te autorica dokumentarnih radio-drama (Odjel Drama Hrvatskoga radija). Kustosica je izložbi poput 1:1, među(o)sobno u suvremenoj umjetnosti (HDLU, Zagreb, 2006., u suradnji s Radmilom Ivom Janković), Ja, ti, vi, mi Vlaste Žanić (Umjetnička galerija, Dubrovnik, 2010.), Na duge staze Antuna Maračića (MMSU, Rijeka, 2017.) te više postava Slike od zvuka (MKC, Split, 2010.; ARL, Dubrovnik, 2011.; MSU, Zagreb, 2011.; Pogon Jedinstvo, Zagreb, 2013.; Stara vojna bolnica, Zagreb, 2017.). U izdanju HS AICA-e i Durieuxa izdala je knjigu Slika od zvuka / zvuk u vizualnoj umjetnosti.

 

Mapiranje zvučnih krajolika galerijskih prostora

Baviti se zvukom u kontekstu umjetničkih praksi ne znači baviti se isključivo umjetničkim potencijalom zvuka, već obuhvatiti i načine na koje zvuk gradi ukupni prostor izložbe ili drugog javnog prostora, kako utječe na radove s kojima taj prostor dijeli, ali i kako prostor i neposredna okolina utječu na njega. Nizom podcasta u kojima razgovaramo s voditeljima i voditeljicama galerija mapiramo prostorne potencijale i izazove izložbenih prostora izvaninstitucionalne kulture, s naglaskom na akustiku prostora i zvučni krajolik uvjetovan lokacijom galerije. Riječ je u specifičnom istraživanju koje bi trebalo osvijestiti često zapostavljanu zvučnu dimenziju prostora. Razgovori su snimani u prostorima o kojima se govori i stoga svaki od njih ima vlastiti akustički pečat. Prvi dio podcasta Akustičke dimenzije izložbenih prostora grade zvučni zapisi i razgovori s Irenom Bekić u Galeriji Prozori, Markom Golubom u HDD galeriji, Olgom Majcen Linn u Galeriji VN i Dinom Karadžić u Galeriji Siva.

 

Podcast Bilješke o zvuku

Podcastom koji uključuje zvučni krajolik Galerije Nova, zvukove radova s izložbe Sve što čujemo postavlja zahtjeve te izjave umjetnika i umjetnica Vanje Babića, Luane Lojić i Maje Rivić, uz intervenciju Jasne Čagalj, bilježe proces suradnje i gradnje izložbe u iznimno izazovnim okolnostima.

 

Umjetnička publikacija Sve što čujemo postavlja zahtjeve

Kroz projekt koji je u svakom svom segmentu istraživao i potencijale suradnje realizirana je publikacije koja materijalizira razmišljanja umjetnika koji su projekt Supostojanja izgradili. Luana Lojić, Vanja Babić, Maja Rivić i Jasna Čagalj, svatko od njih na svoj specifičan način, doprinijeli su i oblikovanju umjetničke knjižice koja se u pdf obliku može pogledati ovdje. Do vlastitog tiskanog primjerka koji je izdan u ograničenoj ediciji od 50 komada, možete doći narudžbom na mail.

Sve što čujemo postavlja zahtjeve.pdf

 

Istraživanje i mapiranje odvija se u okviru programa Udruge WHW i projekta kustosice Martine Kontošić Supostojanje: Prostori zvuka. Istražujući ulogu umjetnosti i kulture kroz kontekstualizaciju iskustava u području umjetnosti zvuka, nastojimo kreirati prostor suradnje i razmjene znanja i iskustva izmičući se logici kompetitivnosti suvremenog društva. Program se u 2020. godini realizira kroz više produkcijskih i diskurzivnih događanja u fizičkom i online prostoru. U sklopu projekta u lipnju je u Galeriji Nova održana izložba Sve što čujemo postavlja zahtjeve.

 

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.