27.11. – 01.12.2021.
|
|
izložba
Piratska skrb: Pregled praksi
Foto: Vanja Babić

KUSTOSI:
Piratska skrb/Pirate Care

ORGANIZATORI:
Multimedijalni institut & Što, kako i za koga/WHW

izložba otvorena uz vodstvo:
29/11 – 01/12 2021, 14-19h

Piratska skrb (en. Pirate Care) dokumentira i podupire procese učenja iz sve učestalijih oblika aktivizma u kojima se susreću “skrb” i “piratstvo”, aktivizma koji pokušava na nove i inovativne načine intervenirati u jedan od većih izazova današnjice — “krizu skrbi”. Živimo u vremenima u kojima je skrb, kao politički i kolektivni kapacitet društava da se brinu o potrebama ljudi i njihovog okoliša, često dovedena u pitanje ili čak kriminalizirana. Nasuprot tom režimu koji uskraćuje skrb, bitna odrednica praksi piratske skrbi je spremnost da otvoreno krše zakone i pravne režime kad god ti zakoni i režimi onemogućuju solidarnost te da politiziraju taj neposluh i time dovode u pitanje status quo. Taj neposluh i to politiziranje čine te prakse piratskom skrbi. Ovom izložbom dajemo pregled suvremenih i povijesnih praksi piratske skrbi. Izložbu prati javni seminar o povijesnim primjerima zdravstvene skrbi kao društvenog otpora.

Ovom izložbom dajemo pregled suvremenih i povijesnih praksi piratske skrbi. Izložbu prati javni seminar o povijesnim primjerima zdravstvene skrbi kao društvenog otpora. Polazište za izložbu je Silabus piratske skrbi (https://syllabus.pirate.care), korpus pedagoških materijala, koji je nastao kroz proces koletivnog pisanja s četrnaest protagonista/ica s ciljem aktiviranja kolektivnih praksi učenja iz tih praksi.

Projekt je prethodno izlagan u sklopu programa Europske prijestolnice kulture ­- Rijeka 2020. u produkciji Drugog Mora. Dok je riječka izložba predstavila inicijative koje su dokumentirane u Silabusu, u Zagrebu predstavljamo širi dijapazon praksi piratske skrbi.

Piratska skrb je transnacionalni istraživački projekt i mreža protagonista/-ica piratske skrbi koji/-e se suprotstavljaju kriminalizaciji solidarnosti i zalažu za zajedničke infrastrukture skrbi. Projekt su 2018. inicirali Valeria Graziano, Marcell Mars i Tomislav Medak.

https://pirate.care