08.06.2021.
|
|
razgovor
Lovro Japundžić i Lea Vene: Zamišljanje novih prostora suživota
Foto: Damir Žižić

GOSTI: Lovro Japundžić i Lea Vene

park ispred Bookse, Martićeva 14d, Zagreb

08/06 2021, 18 h

Voditelji Galerije Močvara Lovro Japundžić i Lea Vene govorit će o krovnoj temi svog programa Colapse on hold. U razgovoru će reflektirati svoje dosadašnje umjetničke i kustoske prakse realizirane kao dio programa, modele opstanka i rada na domaćoj sceni u kriznim vremenima te predstaviti ovogodišnji program.
Od početka svog djelovanja 2001. godine Galerija Močvara profilirala se kao nekonvencionalan izlagački prostor s naglaskom na inovativne multimedijalne produkcije. Otvorenost eksperimentu, prostorni kapaciteti i neformalan karakter organizacije već godinama omogućuju umjetnicima građenje vlastitog narativa slobodnog od uobičajenih institucionalnih ograničenja. Lea Vene i Lovro Japundžić rade na konceptualizaciji i selekciji programa Galerije Močvare od 2019. godine dok osvježeni vizualni identitet potpisuje dizajner Dario Dević.
Tematski zaokruženi godišnji programi fokus stavljaju na umjetnička polja vezana uz mogućnosti otpora i kohabitacije u trenutnim uvjetima života i rada. Fragilna suvremenost oblikovana tehnološkim i političkim silama interpretirana je kroz dvije galerijske sezone Collapse on hold i Collision course. Subverzivni potencijal igre, novi oblici kolektiviteta i ljutnja kao regenerativan alat neki su od modela konfrontacije koji su u prethodnim sezonama prevedeni u katarzične prostorne instalacije i izvedbe. Kao tematska okosnica treće programske sezone postavljaju se umjetnički radovi koji promišljaju DIY formate postantropocentričkog opstanka. Spajajući online i offline strategije otpora i aproprijacije, umjetnici predlažu moguće aktualne scenarije preživljavanja u okviru kojih upravo tehnologija postaje ključan emancipatorski alat. Od 2019. godine u programu su gostovali međunarodni umjetnici među kojima su: Anne De Vries, Bogomir Doringer, Ed Fornieles, Wojciech Kosma i Hannah Rose Stewart, kolektivi poput Young Boy Dancing Group, Schwestern Sisters i Ittah Yoda te domaći umjetnici i umjetnice: Luka Kedžo, Lina Kovačević, Dino Belamarić i Dafne Berc.
Radionički programi realizirani su u suradnji s međunarodnim projektom Play-Co te istraživačkim post master kolegijem R-Lab: Marvels and Catastrophes s Royal Institute of Art u Stockholmu.
Lea Vene (1987.) je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images i R-Lab na Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic i kao dio tima ETNOFILm festivala te kao kustosica u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK). Trenutno je dio kustoskog tima festivala fotografije Organ Vida, s Lovrom Japundžićem kurira godišnji program Galerije Močvara te je istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.
Lovro Japundžić (1990.) završio je studij povijesti umjetnosti i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je angažiran kao jedan od voditelja i kustosa Galerije Miroslav Kraljević (GMK) i Galerije Močvara. Jedan je od članova kustoskog kolektiva koji vodi međunarodni festival fotografije Organ Vida. U 2018./2019. sudjelovao je kao kustos u projektu Parallel – europskoj platformi za suvremenu fotografiju. Radio je kao selektor programa i promotor Udruge za promicanje nezavisne glazbene kulture – Živa muzika aktivne u promicanju inovativnih pristupa klupskoj glazbi. Uz kustoski posao, radio je i kao producent kolaborativne izvedbene skupine – BADco.
Predavanje je dio diskurzivnog programa Povijest umjetnosti i društva: solidarnost u kriznim vremenima koji provodi WHW.
Zahvaljujemo se programu Booksa u parku na ugošćavanju ovog programa.
Program podržavaju:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova