07.10. – 06.11.2010.
|
|
izložba
Izložba malih radova
Izložba malih radova, Galerija Nova, 2010. (foto: Ivan Kuharić)

UMJETNICI_E:
16 Beaver Group, ABS, Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Igor Grubić, Janez Janša & Janez Janša & Janez Janša, Iva Kovač & Elvis Krstulović, Siniša Labrović, Cesare Pietroiusti, Škart i Slaven Tolj

izbor radova:
Galerija SIZ

organizacija:
Drugo more u partnerstvu s WHW i mrežom Clubture

KONCEPT:
Davor Mišković i Nemanja Cvijanović

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
7/10 – 6/11/2010

 

SIZ je kratica za samoupravnu interesnu zajednicu, a to je ujedno ime i princip rada galerije u kojoj djeluje petnaest umjetnika (odnosno umjetničkih skupina). Njihove projekte vrlo često karakterizira društveni komentar ili društveni angažman i to je važna odrednica koja je dovela do povezivanja ovih umjetnika. No, to nije i presudna odrednica jer ono što umjetnike u SIZ-u povezuje jest njihov položaj spram umjetničkog svijeta i njihov položaj spram društva. Njihov položaj je marginalan u statusnom i materijalnom smislu, te je primarna funkcija SIZ-a doprinijeti statusnoj i materijalnoj afirmaciji umjetnika. Zahvaljujući društvenim okolnostima i strukturi kulturnog područja djelovanja, samo djelovanje kroz galeriju kao što je SIZ u Hrvatskoj bliže je umjetničkom konceptu nego ozbiljnom galerijskom poslu. Naime, odsustvo društvenog interesa za suveremenu vizualnu umjetnost, marginalna pozicija u umjetničkom svijetu i kulturnom sektoru, nepostojanje tržišta i diferencirane podjele rada stvaraju okolnosti u kojima je djelovanje aktera poput SIZ-a posve iracionalno.

Prodajna izložba kojom se predstavljamo u Zagrebu izraz je naše interpretacije nekih, čini nam se, temeljnih ekonomskih postulata. Listajući veliku knjigu On Competition Michael E. Portera dobili smo dojam da su moguća samo dva strateška pristupa – pružanje iste vrijednosti uz nižu cijenu ili pružanje osobito visoke vrijednosti uz cijenu višu od uobičajene.  Iz već navedenog, tj. niskog statusa suvremene vizualne umjetnosti, jasno nam je ništa od onoga što nudimo neće biti smatrano osobito vrijednim i stoga smo se odlučili ljudima ponuditi istu vrijednost (obično manjeg formata) uz nižu cijenu. Većina umjetnika koji izlažu radove na izložbi vrlo je slobodno interpretirala veličinu fomrata i nižu cijenu, ali do takvog kaosa uvijek dođe kada se dopusti slobodna interpretacija.

Tržište, kao mehanizam razmjene, u umjetničkom svijetu u Hrvatskoj posve je zapostavljeno, i smatramo da je potrebno učiniti znatan napor da se ono napokon uspostavi i izađe iz sive kriminalne zone, jer tamo polako uvlači cijelu umjetničku praksu.  Nadamo se da će ovom izložbom umjetnici dobiti priliku svojim radom participirati u dekoraciji nečijeg stana ili posredovanju neke emocionalne veze, a da će publika pak dobiti priliku sudjelovati u osiguravanju egzistencije umjetnika. Na koncu, tome tržište i služi, su-djelovanju.

Podrška:
Grad Rijeka – Odjel za kulturu
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture RH
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva